Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Bolje prirodni sok

Jedno novo istraživanje objavljeno u časopisu Diabetes Care pokazuje da čak i samo jedno zašećereno gazirano piće dnevno povećava rizik od razvoja dijabetesa tip 2 za 25%! U ovom ispitivanju, radi se o gaziranim ili energetskim napicima koji sadrže ili veliku količinu rafinisanog šećera, ili kukuruznog sirupa.

Za konzumiranje zašećerenih napitaka se u ovmo istraživanju pokazalo da osim što povećava rizik od dijabetesa, ono povećava rizik od razvoja metaboličkog sindroma za 20 %. Metabolički sindrom je naziv za niz faktora rizika koji na duže rokove mogu da dovedu do razvoja dijabetesa, srčanih oboljenja, šloga, otkazivanja bubrega i oboljenja jetre.

Po rečima Vasanti Malika, autora ove studije, istraživača Katedre za ishranu Harvradskog fakulteta, već se ranije znalo da je konzumiranje zašećerenih pića značajno povezano sa gojaznošću, ali ovo pokazuje da su ona još veći skriveni rizik po zdravlje.
Predsednik Američkog udruženja za epidemiologiju i prevenciju kardiovaskularnih bolesti pre izvesnog vremena izneo je podata da je, statistički gledano, konzumiranje zašećerenih gaziranih napitaka u samo deset godina dovelo do povećanja broja slučajeva dijabetesa za 130000, broj srčanih oboljenja za 14000…

Rešenje je, naravno, jednostavno. Postoje mnogo zdraviji napici, počev od prirodnih ceđenih voćnih sokova pa do kombuhe….

Preuzeto: Zdravahrana.com

Tagovi:
Pročitajte još: