Zahvaljujući bogatstvu polifenola koji deluju kao antioksidanti, borovnice su odlične za srce i kardiovaskularni sistem. I ne samo to, zahvaljujujući bogatstvu flavonoidima, smanjuju i rizik od Parkinsonove bolesti.
Mnoga istraživnaja pokazuju da rizik od Parkinsonove bolesti je manji kod muškarava i žena koji redovno jedu bobičasto voće, a jo više se smanjuje kod oni koje uz to voće jedu i jabuke, pomoradže, kao i ono voće koje sadrži flavonoide. Sve zavisi od navika u ishrani koje stičemo od malena.
Druga istraživanja pokazuju da bobičasto voće, u ovom slučaju borovnive, blagotvorno deluju na starenje, metabolizam, kao i to da zaustavljaju razvoj masnih ćelija.
Borovnice su veoma dobre za srce i kardiovaskularni sistem, što potvrđuju mnogi lekari.
Borovnice bi mogle da odigraju i važnu ulogu u smanjenju gojaznosti, aktivnim delovanjem na razlaganje masti.
Piše: Vanja