Bosiljak za lečenje i kuvanje

Mirisni bosiljak potiče iz Indije i Irana, a već vekovima se, osim kao začin, koristi i kao sredstvo za ublažavanje raznih zdravstvenih problema.

Pet tradicionalnih lekova sa bosiljkom

1. U avanu isitinite 6-7 listića bosiljka. Pomešajte ih sa 1 kašičicom meda. Pojedite ovu mešavinu ujutru, na prazan stomak – preporučuje se za jačanje imuniteta i snižavanje pritiska.
2. Skuvajte pregršt listova bosiljka u 4 šolje vode. Procedite i pijte na svakih 30 minuta po nekoliko gutljaja toplog čaja. Preporučuje se protiv bola u grlu, stomačnih problema i za smirivanje.
3. U vodu u kojoj su odstojali listovi bosiljka potopite pamučnu vatu i pređite preko kože – preporučuje se za kožu koja je upaljena i svrbi, a olakšanje ćete osetiti odmah.
4. Esencijalno ulje bosiljka ublažava upalna stanja, kao što su bol u zglobovima ili gorušica. Takođe, smatra se da ovo ulje izoštrava um i jača nervni sistem.
5. Kap esencijalnog ulja bosiljka stavite na vrh nosa kako biste ublažili stres.

Pet kulinarskih primena bosiljka

1. Dodajte nekoliko isitinjenih listića bosiljka u testo za hleb.
2. Nekoliko iscepkanih listića dodajte u omlet, picu ili tost. Bosiljak pojačava aromu i ukus svakog jela.
3. U visoku čašu ispunjenu ledenim čajem stavite nekoliko sitno iseckanih listića bosiljka.
4. Pomešajte isitnjene listiće bosiljka sa puterom.
5. Bosiljak, paradajz i mocarela sir – to je kulinarska kombinacija iz snova.

Preuzeto: Zdravahrana.com

Be the first to comment

Leave a Reply