Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Božićna trpeza

Božićna trpeza

Pitice od dimljene butkice

Sastojci:

  • manja dimljena butkica
  • 300 g šampinjona
  • 200 g crnog luka
  • 1 ljuta papričica
  • 2 dl soka od paradajza
  • so, biber

Za sos:

  • 150 g feta sira
  • 50 g ajvara
  • 15 g tucane ljute paprike
  • veza svežeg peršuna
  • 30 g putera

Priprema:

Butkicu najpre skuvajte, pa meso odvojte od kože i kostiju. Crni luk sitno iseckajte i prodinstajte, a zatim mu dodajte sitno iseckane pečurke i usitnjeno meso od butkice. Začinite, dodajte ljutu papričicu, sok od paradajza i još desetak minuta ostavite da se ukuva. Pripremljenom masom punite kore za pitu i formirajte ih po želji. Servirajte uz pikantni sir. Fetu ispasirajte, pa je pomešajte s ajvarom, istopljenim puterom i tucanom paprikom. Stavite u frižider da se stegne, formirajte veknicu i uvaljajte je u svež peršun.

Mimoza salata

Sastojci:

  • 200 g šunke
  • 200 g tvrdog sira 
  • 3 tvrdo kuvana jajeta
  • 3 veća krompira
  • 100 g majoneza
  • 2 kisele pavlake od 180 g
  • so po ukusu

Priprema:

Krompir skuvajte u ljusci, a zatim prohladite, oljuštite i ostavite da se dobro ohladi kako bi se lakše rendao. U odvojenoj posudi pomešajte pavlaku i majonez i dodajte soli po ukusu. Ovo će biti preliv za vašu salatu. Zasebno izrendajte krompir, jaja, šunku i sir.

Dno činije premažite prelivom, a zatim slažite slojeve: rendani krompir, malo soli, 1/4 preliva, rendana šunka, 1/4 preliva, rendana jaja, malo soli, 1/4 preliva, rendani sir, 1/4 preliva i još malo sira kao dekoracija.

Česnica

Sastojci:

  • 600 g brašna
  • 1 kocka svežeg kvasca
  • 300 ml mleka
  • 1 jaje
  • 1 žumance
  • 100 ml ulja
  • so
  • 1/2 kašičice šećera

Priprema:

Kvasac rastopite u malo toplog mleka, pa dodajte šećer i ostavite ga 30 minuta da se aktivira. Kada je aktiviran, dodajte jedno umućeno jaje, so i ulje. Zatim postepeno sipajte brašno, uz dolivanje preostalog mleka. Mesite dok ne dobijete glatko testo. Testo prekrijte čistom krpom i ostavite ga da naraste.

Na radnu površinu pospite brašno, pa premesite testo i oblikujte ga u oblik pogače.

Žumance i malo mleka umutite, pa premažite pogaču i ukrasite je po ukusu.

U podmazan pleh stavite testo, pa ga pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 10 minuta, a onda smanjite temperaturu na 170 stepeni i pecite dok ne dobije lepu, zlatastu boju.

Kremasta čokoladna torta 

Sastojci:

Za podlogu:

  • 3 kutije piškota po izboru
  • 200 ml mleka

Za čokoladni fil:

  • 8 jaja
  • 250 g maslaca
  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 150 g šećera u prahu 

Za dekoraciju:

  • 200 ml slatke pavlake
  • 100 g čokolade za kuvanje

Priprema:

Za početak je potrebno da pripremite okrugao kalup, prečnika 35 cm (ili približne veličine), te da ga obložite folijom za pečenje.

U dublju činiju sipajte mleko u koje ćete potopiti piškote. Umočene piškote poređajte prvo uspravno uz kalup. Kada popunite obruč, poređajte piškote i na dnu pleha. Odvojite belanca od žumanaca, pa belanca ubacite u drugu veću posudu. Mikserom umutite belanca sve dok ne dobijete penastu strukturu koja podseća na čvrst sneg.

U drugu posudu umutite maslac, šećer, istopljenu čokoladu i žumanca. Mikser nemojte isključiti dokle god ne dobijete homogenu smesu, bez grudvica. Tako ulupanu smesu od čokolade ubacite u posudu sa belancima, pa špatulom pažljivo sjedinite sastojke.

Izručite kremastu smesu u kalup sa piškotama, pa je špatulom ravnomerno rasporedite. Ostavite pleh u frižider na sat vremena, kako bi čokoladna torta postala kompaktnija i jednostavnija za sečenje.

Istopite čokoladu sa malo maslaca na pari, pa ubacite u posudu i dodajte slatku pavlaku. Ključno je da slatku dobro ohladite u frižideru pre početka mućenja, kako bi se šlag što lakše umutio. Mikserom izlupajte čokoladni šlag i dekorišite tortu.

PRIJATNO!



Tagovi:
Pročitajte još: