Pitice od dimljene butkice
Sastojci:
- manja dimljena butkica
- 300 g šampinjona
- 200 g crnog luka
- 1 ljuta papričica
- 2 dl soka od paradajza
- so, biber
Za sos:
- 150 g feta sira
- 50 g ajvara
- 15 g tucane ljute paprike
- veza svežeg peršuna
- 30 g putera
Priprema:
Butkicu najpre skuvajte, pa meso odvojte od kože i kostiju. Crni luk sitno iseckajte i prodinstajte, a zatim mu dodajte sitno iseckane pečurke i usitnjeno meso od butkice. Začinite, dodajte ljutu papričicu, sok od paradajza i još desetak minuta ostavite da se ukuva. Pripremljenom masom punite kore za pitu i formirajte ih po želji. Servirajte uz pikantni sir. Fetu ispasirajte, pa je pomešajte s ajvarom, istopljenim puterom i tucanom paprikom. Stavite u frižider da se stegne, formirajte veknicu i uvaljajte je u svež peršun.
Mimoza salata
Sastojci:
- 200 g šunke
- 200 g tvrdog sira
- 3 tvrdo kuvana jajeta
- 3 veća krompira
- 100 g majoneza
- 2 kisele pavlake od 180 g
- so po ukusu
Priprema:
Krompir skuvajte u ljusci, a zatim prohladite, oljuštite i ostavite da se dobro ohladi kako bi se lakše rendao. U odvojenoj posudi pomešajte pavlaku i majonez i dodajte soli po ukusu. Ovo će biti preliv za vašu salatu. Zasebno izrendajte krompir, jaja, šunku i sir.
Dno činije premažite prelivom, a zatim slažite slojeve: rendani krompir, malo soli, 1/4 preliva, rendana šunka, 1/4 preliva, rendana jaja, malo soli, 1/4 preliva, rendani sir, 1/4 preliva i još malo sira kao dekoracija.
Česnica
Sastojci:
- 600 g brašna
- 1 kocka svežeg kvasca
- 300 ml mleka
- 1 jaje
- 1 žumance
- 100 ml ulja
- so
- 1/2 kašičice šećera
Priprema:
Kvasac rastopite u malo toplog mleka, pa dodajte šećer i ostavite ga 30 minuta da se aktivira. Kada je aktiviran, dodajte jedno umućeno jaje, so i ulje. Zatim postepeno sipajte brašno, uz dolivanje preostalog mleka. Mesite dok ne dobijete glatko testo. Testo prekrijte čistom krpom i ostavite ga da naraste.
Na radnu površinu pospite brašno, pa premesite testo i oblikujte ga u oblik pogače.
Žumance i malo mleka umutite, pa premažite pogaču i ukrasite je po ukusu.
U podmazan pleh stavite testo, pa ga pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 10 minuta, a onda smanjite temperaturu na 170 stepeni i pecite dok ne dobije lepu, zlatastu boju.
Kremasta čokoladna torta
Sastojci:
Za podlogu:
- 3 kutije piškota po izboru
- 200 ml mleka
Za čokoladni fil:
- 8 jaja
- 250 g maslaca
- 200 g čokolade za kuvanje
- 150 g šećera u prahu
Za dekoraciju:
- 200 ml slatke pavlake
- 100 g čokolade za kuvanje
Priprema:
Za početak je potrebno da pripremite okrugao kalup, prečnika 35 cm (ili približne veličine), te da ga obložite folijom za pečenje.
U dublju činiju sipajte mleko u koje ćete potopiti piškote. Umočene piškote poređajte prvo uspravno uz kalup. Kada popunite obruč, poređajte piškote i na dnu pleha. Odvojite belanca od žumanaca, pa belanca ubacite u drugu veću posudu. Mikserom umutite belanca sve dok ne dobijete penastu strukturu koja podseća na čvrst sneg.
U drugu posudu umutite maslac, šećer, istopljenu čokoladu i žumanca. Mikser nemojte isključiti dokle god ne dobijete homogenu smesu, bez grudvica. Tako ulupanu smesu od čokolade ubacite u posudu sa belancima, pa špatulom pažljivo sjedinite sastojke.
Izručite kremastu smesu u kalup sa piškotama, pa je špatulom ravnomerno rasporedite. Ostavite pleh u frižider na sat vremena, kako bi čokoladna torta postala kompaktnija i jednostavnija za sečenje.
Istopite čokoladu sa malo maslaca na pari, pa ubacite u posudu i dodajte slatku pavlaku. Ključno je da slatku dobro ohladite u frižideru pre početka mućenja, kako bi se šlag što lakše umutio. Mikserom izlupajte čokoladni šlag i dekorišite tortu.
PRIJATNO!