Božo Spasić o protestima

Sinoć su na beogradske ulice izašli demonstranti, koji su protestovali zbog izbornog rezultata i tom prilikom uništili “Srpski zid plača”, pano sa slikama stradalih i nestalih na Kosovu i Metohiji. Danas su protesti nastavljeni u Novom Sadu, gde su demonstranti želeli nasilno da uđu u Gradsku kuću i u zgradu Radio televizije Vojvodine.

Okupljene demonstrante je podržao Saša Janković, predsednički kandidat koji je dobio 16 odsto glasova, što je ujedno i najbolji rezultat cele opozicije, koja je osvojila 43 odsto, dok je Aleksandar Vučić osvojio čak 55 odsto glasova i tako postao predsednik Srbije sa istorijskom dominacijom u odnosu na sve protiv-kandidate.

Čemu onda protesti u Beogradu i Novom Sadu s obzirom da je pobeda Vučića izborna volja čak 55 odsto građana Srbije?

-Ovo što se dogodilo sinoć u Beogradu, danas u Novom Sadu, rezultat je nastavka onih protesta koji organizuju raznorazne NVO i fondovi koji pružaju istočnoj Evropi novac da bi destabilizovali sistem. Mi ih u našoj zemlji popularno zovemo Soroševi fondovi. Povod koji je pronađen za proteste su navodno izgubljeni rezultati izbora- rekao je analitičar Božo Spasić.

-Protesti su odraz nemoći jednog dela našeg društva koji sebe naziva nekom opozicijom, to je ta „pristojna Srbija“. Oni će verovatno šetati još nekoliko večeri i moja preporuka vlastima je da protestante, ukoliko ne prave nikakve nerede, treba apsolutno ignorisati, jer njihov cilj jeste da izazovu neki incident kojim bi privukli i neke druge skupine koje su nasilne. Oni koriste priliku da posle izbora izazovu kod naroda uverenje da je došlo do izborne krađe koje nije bilo.

Međutim, incidente su pravili, i to one najgore vrste – oskrnavili su uspomenu na poginule srpske žrtve na Kosovu. Čija je to namera i ideja bila i ko finansira ovakve demonstracije?

-Ovo su najmračniji fondovi koji se koriste, i najmračniji ljudi, koji su najverovatnije ubačeni da bi izazivali ovakve incidente. Reč je o Soroševskim fondovima, fondacijama iz Mađarske, Nemačke i Amerike. Mi smo imali informaciju da će tako nešto da se dogodi u izbornoj noći ali je došlo do fantastičnog obrta u pogledu rezultata izbora i onda im je rečeno naknadno, posle 24 sata, da sada idu da protestuju jer su nezadovoljni rezultatima izbora. Soroševski fondovi uglavnom dolaze iz Amerike kojima je cilj destabilizacija zemlje. To je ono što se sada radi u Makedoniji, to sada verovatno žele da izazovu i u Srbiji ali to neće sigurno proći – objasnio je Spasić i dodao da je najvažnije da su vlast i građani odmah to prepoznali, kao i da treba ignorisati te proteste kao deo folklora koji se događa nakon izbora, pa ih treba tako i tretirati.

-Oni će pokušati da iskoriste i neke druge događaje, fudbalske utakmice, sportske događaje, gde će opet probati da privuku u svoje redove onaj nasilnički deo navijača što bi predstavljalo opasnost po građansku imovinu i po imovinu gradova -upozorio je Božo Spasić.

Be the first to comment

Leave a Reply