Breskva bogata vitaminima

Breskva sadrži 10 vitamina. Bogata je vitaminom A, vitaminom C, dok nešto manje ima vitamina E i K.  Kao voće koristi se u sirovom stanju, a pogodna je i za pravljenje kompota, sokova, džemova kao i za sušenje.

Zahvaljujući širokoj adaptivnosti, breskva zauzima značajno mesto u svetskoj proizvodnji. Proizvodi se mnogo i zbog toga što su otvorene mnogobrojne sorte koje su u mogućnosti da se prilagode različitim uslovima gajenja. Nove sorte bresaka stvaraju se relativno lakše i brže od drugih vrsta voćaka, tako da većina sorti bresaka koje su se nalazile pre 15 godina u sortimentu zamenjene su novim, kvalitetnijim, a današnje sorte koje se nalaze u proizvodnji zameniće se za 15 godina drugim još kvalitetnijim. Trenutno u svetu postoji oko 2500 sorti.

breskva-3_7

Kina je najveći proizvođač breskve u svetu. Potom dolaze Evropa i Sjedinjene Američke Države. Od evropskih država, Italija je najveći proizvođač breskve. Na drugom mestu je Španija, a zatim Grčka i Francuska.

Takođe je izvor vitamina grupe B: tiamina, riboflavina, vitamina B6, nijacina, folata i pantotenske kiseline. 
Što se tiče minerala, veoma je značajan izvor kalijuma, tako da oko 4-5 breskvi mogu da zadovolje dnevne potrebe tela za ovim mineralom. Breskve sadrže i određenu količinu magnezijuma, fosfora, cinka, bakra, mangana, gvožđa i kalcijuma. 
Zbog svog bogatstva vitaminima, mineralima i biljnim vlaknima, a minimalne kalorijske vrednosti, breskva je sjajna namirnica za redukcione dijete (dijete za mršavljenje). Zahvaljući biljnim vlaknima, pomaže rad creva i eliminaciju.
Breskve su izvanredno ukusne, osvežavajuće i hlade organizam na letnjim vrućinama!

 

Piše: Vanja

Be the first to comment

Leave a Reply