Breskva – sjajna namirnica za redukcione dijete!!

Breskva, praska ili šeftelija, (Prunus persica) je drvo iz familije ruža (Rosaceae). Poznato je po istoimenim plodovima, koje čovek koristi kao veoma ukusno i slatko voće. Potiče iz srednje Azij.

Zahvaljujući širokoj adaptivnosti, breskva zauzima značajno mesto u svetskoj proizvodnji. Proizvodi se mnogo i zbog toga što su otvorene mnogobrojne sorte koje su u mogućnosti da se prilagode različitim uslovima gajenja. Nove sorte bresaka stvaraju se relativno lakše i brže od drugih vrsta voćaka, tako da većina sorti bresaka koje su se nalazile pre 15 godina u sortimentu zamenjene su novim, kvalitetnijim, a današnje sorte koje se nalaze u proizvodnji zameniće se za 15 godina drugim još kvalitetnijim. Trenutno u svetu postoji oko 2500 sorti.

Zbog svog bogatstva vitaminima, mineralima i biljnim vlaknima, a minimalne kalorijske vrednosti, breskva je sjajna namirnica za redukcione dijete (dijete za mršavljenje). Zahvaljući biljnim vlaknima, pomaže rad creva i eliminaciju.
Kao odličan izvor jednog posebnog antioksidanta, hlorogenske kiseline, kao i luteina, zeaksantina i kriptoksantina, breskve pomažu da se smanje efekti koji dovode do preranog starenja i hroničnih oboljenja. Ovi antioksidanti takođe ublažavaju zapaljenjske procese i imaju preventivno dejstvo protiv razvoja malignih promena na ćelijama. 
I, povrh svega toga, breskve su izvanredno ukusne, osvežavajuće i hlade organizam na letnjim vrućinama.

images

Kina je najveći proizvođač breskve u svetu. Potom dolaze Evropa i Sjedinjene Američke Države. Od evropskih država, Italija je najveći proizvođač breskve. Na drugom mestu je Španija, a zatim Grčka i Francuska.

Iako je latinski naziv povezuje sa Persijom, breskva je pronađena u Kini gde je bila sastavni deo prvih dana kineske kulture. U tekstovima, breskva se pri put javlja u jednom spisu iz 10. veka pre nove ere, gde se spominje kao omiljeno jelo kineskog cara. One su takođe bile simbol besmrtnosti i dugog života. U srednjem veku, breskva se prenosi u Zapadnu Aziju, a u Evropu je donosi Aleksandar Makedonski sa osvajanjem Persije. Na američki kontinent je donose španski osvajači u 16. veku.

Kao voće koristi se u sirovom stanju, a pogodna je i za pravljenje kompota, sokova, džemova kao i za sušenje.

 

Piše: Vanja

Be the first to comment

Leave a Reply