Brza čorba sa pasuljem
Sastojci:
- 1 kašika putera
- 1 glavica crnog luka
- 1 čen belog luka
- 1 kašičica soli
- 200 – 300 g mesa po želji
- 200 g domaće mešavine povrća
- 1 konzerva pasulja
- 1/2 kocke za kokošiju supu
- 1 kašičica čilija
- 1 list lovora
- 1 kašika glatkog brašna
Priprema:
Na puteru propržite crni i beli luk zajedno sa soli, da luk omekša. Dodajte meso, isečeno na kockice. Pržite da meso uhvati koricu, a zatim dodajte povrće i pasulj. Dodajte malo vode, promešajte i pustite da voda ispari. Zatim, dodajte kocku za supu, čili, lovor i kašiku brašna pa dobro izmešajte. Nalijte vodom i pustite da provri. Kada provri, smanjite jačinu, poklopite i kuvajte 20-ak minuta. Nakon toga servirajte.
Bataci sa pirinčem i crvenim pestom
Sastojci:
- tri bataka sa karabatakom
- so, biber i malo maslinovog ulja – za meso
- 1 kašika maslinovog ulja
- 100 g pirinča dugog zrna
- 2 šake seckane šargarepe
- 1 glavica crnog luka
- 1 čen belog luka
- 2 kašičice Delhaize pesto rosso
- 1 kašičica slatke mlevene paprike
- ½ kašičice crnog bibera
- nekoliko čeri paradajza
- 1 kašičica peršuna
- 500 ml vode
- limun i peršun, za serviranje
Priprema:
Uključite rernu na 200 °C. Batake odvojite od karabataka pa ih prelijte sa malo ulja, posolite i pobiberite. U posudu za pečenje stavite pirinač, crni luk, beli luk, šargarepu, pesto rosso, ulje, začine i čeri paradajz. Dodajte vodu pa dobro promešajte. Zatim, poređajte meso, poklopite i pecite 1 sat. Zatim, sklonite poklopac i pecite još 20-ak minuta na malo jačoj temperaturi da meso lepo porumeni. Poslužite kada se malo prohladi uz kriške limuna i malo svežeg sitno seckanog peršuna.
Slatka lazanja
Sastojci:
- 200 g mlevenog keksa
- 130 g rastopljenog putera
- 800 g milerama
- 1 vanilin šećer
- 100 g šećera u prahu
- 1 kesica želatina
- 250 g malina
Priprema:
Mleveni keks pomešajte sa rastopljenim puterom tako da dobijete mrvičastu smesu. Dve trećine smese od keksa kašikom utisnite u dno kalupa. Stavite u frižider dok pripremite fil. Mileram pomešajte sa šećerom u prahu i vanilinim šećerom. Želatin prelijte sa 50 ml hladne vode i ostavite da nabubri. Kada nabubri zagrejte ga tek toliko da se rastopi pa ga dodajte mileramu i dobro izmešajte da se sjedini. Polovinu mileram smese rasporedite na podlogu od keksa. Poređajte maline ili neko drugo voće pa pokrijte preostalom mileram smesom. Pospite ostatak keksa i stavite na hlađenje. Najbolje preko noći. Nakon hlađenja, kada se kolač dobro stegne, a potrebno je minimum 5-6 sati, možete da ga isečete ili vadite velikom kašikom.
Prijatno!