Search
Close this search box.

Bundeva

Razna istraživanja pokazuju da konzumacija bundeve, kao i uveđenje ove namirnice u svakodnevnu ishranu, može pomoći oko problema sa gojaznošću.

Mada gojaznost sama po sebi nije zdravstveni problem, ona može postati osnov za nastanak određenih oboljenja, posebno kardiovaskularnih bolesti. Gojaznost je često povezana sa tzv. “metaboličkim sindromom” koji, između ostalo, uključuje i povišen holesterol, šećer i krvni pritisak.

Prema istraživanjima, bundeva dovodi do značajnog povećanja HDL, tj.”dobrog” holesterola. Pored toga, konzumacija ekstrakta bundeve dovodi do povećanja nivoa glutationa (jedan od glavnih antioksidanasa) u organizmu. 

Na osnovu ovoga,  konzumacija bundeve može da smanji rizik od kardiovaskularnih oboljenja kod gojaznih pojedinaca zato što doprinosi smanjenju oksidativnog stresa i poboljšanju holesterola. Naravno, ovo ne znači da možemo da se bezbrižno gojimo sve dok jedemo bundeve. Ali, svakako znači da je bundeva veoma zdrava i da bi bilo dobro da je što više koristimo u ishrani dok joj traje sezona.

974276dff4332d299551e5db14aa6b672c022d9c_b90cdc39f66ecc1caeb22e79d1afd040ea41e7e8_articlemain
Bundeva je namirnica koja je bogata jakim antioksidansima, kao i određenim supstancama koje povoljno deluju na holesterol i šećer u krvi. 

Idealna je namirnica za osobe s bolesnim želucem i crevima, olakšava tegobe od upale debelog creva. Bundeva je izvrstan diuretik i preporučuje se osobama s reumatskim tegobama, gihtom, upalom mokraćnih kanala, bubrega i žuči. Efikasno smanjuje holesterol u krvi. Oblog od sveže naribane bundeve primenjuje se za ublažavanje bolova od proširenih vena.

Budući da veoma dobro deluje na kožu, a posebno na onu masniju i sklonu miteserima, bubuljicama i aknama, može se koristiti i za pripremanje osvežavajuće i hranjive maske za lice.

Piše: Vanja

 

Tagovi:
Pročitajte još: