Osim što je ukusna i što svakom jelu daje lepu narandžastu boju, bundevu bi trebalo jesti i zato što jača imunitet! Idealno u vreme sezone prehlada i gripa.
Bundeva sadrži brojne anitinflamatorne sastojke koji pomažu imunom sistemu da se izbori sa infekcijama. Nutritivne informacije u tekstu odnose se na 1 šolju pasirane bundeve (pire od bundeve). Koju god vrstu bundeve da izaberete, nećete pogrešiti.
* Vitamin A
Šolja pirea od bundeve sadrži gotovo 8 puta više vitamina A od preporučene dnevne doze. Ovaj vitamin nije dobar samo za vid, već zajedno sa vitaminom D ima važnu ulogu u jačanju imuniteta.
* Vlakna
U šolji pirea od bundeve ima više od 25% preporučene dnevne doze vlakana. Bundeva je posebno bogata nerastvorljivim vlaknima koja takođe jačaju imunitet, kako je otkrilo jedno istraživanje iz 2010. godine.
* Folna kiselina
Šolja pirea od bundeve sadrži oko trećine preporučene dnevne doze folata. Preliminarna istraživanja pokazuju da nedostatak folata može da se dovede u vezu sa slabijim imunim sistemom.
* Mangan
Pomenuta mera pirea od bundeve sadrži 18% preporučene dnevne doze mangana koji pomaže organizmu da proizvede antioksidativni enzim superoksid-dismutazu. Ovaj enzim se bori protiv slobodnih radikala i pomaže organizmu u proizvodnji ćelija. Sa manganom ne treba preterivati, odnosno ne bi trebalo unositi više od preporučene doze, jer prekomerna količina mangana u organizmu može da dovede do otežanog kretanja i malaksalosti.
* Riboflavin
Riboflavin (vitamin B12), pomaže organizmu u borbi protiv bakterijskih infekcija. Jedna šolja pirea od bundeve sadrži 8% preporučene dnevne doze. Ali, ako bundevu jedete sa spanaćem ili bademima, koji su takođe bogati riboflavinom, organizam će vam biti zahvalan, jer ćete ga ojačati za borbu protiv bakterija.
Preuzeto: Zdravahrana.com