„Čarobna“ torta

Čarobna torta

Sastojci:

Za biskvit:

  • 50 g oljuštenog, mlevenog badema
  • 50 g čokolade za kuvanje
  • 3 jajeta
  • 2 kašika/e vrele vode
  • 100 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećer
  • 100 g pšeničnog brašna
  • 0,5 ravne kašičice praška za pecivo

Za fil:

  • 4 želatina u listu 
  • 0,5 komada rendane kore pomorandže
  • 200 ml soka od pomorandže
  • 25 g šećera
  • 600 g slatke pavlake za kuvanje
  • 50 g čokolade za kuvanje

Za ukrašavanje:

  • 2 kesice šlaga 
  • 250 ml mleka
  • 30 g rendane čokolade

Priprema

Propržite badem u teflonskom tiganju bez dodavanja masnoće i prespite na tanjir da se ohladi. Fino izrendajte čokoladu. Podmažite dno kalupa sa štipaljkom i obložite ga papirom za pečenje. Zagrejte rernu.

Penasto umutite jaja sa vrelom vodom pomoću miksera (nastavci za mućenje), muteći oko 1 minut. Pomešajte šećer i vanilin šećer i dodajte u roku od jednog minuta, nastavite da mutite još 2 minuta. Brašno pomešajte sa praškom za pecivo, mlevenim bademom i rendanom čokoladom i dodajte postepeno u smesu muteći najmanjom brzinom. Sipajte testo u kalup i poravnajte.  Izvadite pečenu koru na papirom za pečenje obloženu rešetku, ostavite da se ohladi pa presecite jednom vodoravno.

Potopite želatin prema uputstvu sa ambalaže i rastvorite. Pomešajte rastvoreni želatin sa korom od pomorandže, sokom od pomorandže i šećerom. Umutite slatku pavlaku i 2/3 sjedinite sa želatinom, kada ovaj počne da se želira. Donju koru stavite na tacnu, oko nje stavite očišćeni obruč kalupa i namažite pavlakom sa ukusom pomorandže (ostavite 5 kašika po strani). Grubo usitnite čokoladu, otopite na pari, malo je prohladite i pomešajte sa preostalom trećinom pavlake. Sipajte u špric sa okruglim nastavkom i ušpricajte tufne u pavlaku od pomorandže. Poklopite gornjom korom, blago pritisnite i premažite odozgo sa 5 kašika pavlake koje ste ostavili po strani. Stavite tortu u frižider, neka odstoji 2 sata.

Odstranite pažljivo obruč kalupa. Čvrsto umutite šlag penu. Ukrasite rubove torte i površinu šlagom, pospite rendanom čokoladom. Držite tortu u frižideru sve do služenja.

Prijatno!



Tagovi:
Pročitajte još: