Sastojci:
Za biskvit:
- 50 g oljuštenog, mlevenog badema
- 50 g čokolade za kuvanje
- 3 jajeta
- 2 kašika/e vrele vode
- 100 g šećera
- 1 kesica vanilin šećer
- 100 g pšeničnog brašna
- 0,5 ravne kašičice praška za pecivo
Za fil:
- 4 želatina u listu
- 0,5 komada rendane kore pomorandže
- 200 ml soka od pomorandže
- 25 g šećera
- 600 g slatke pavlake za kuvanje
- 50 g čokolade za kuvanje
Za ukrašavanje:
- 2 kesice šlaga
- 250 ml mleka
- 30 g rendane čokolade
Priprema:
Propržite badem u teflonskom tiganju bez dodavanja masnoće i prespite na tanjir da se ohladi. Fino izrendajte čokoladu. Podmažite dno kalupa sa štipaljkom i obložite ga papirom za pečenje. Zagrejte rernu.
Penasto umutite jaja sa vrelom vodom pomoću miksera (nastavci za mućenje), muteći oko 1 minut. Pomešajte šećer i vanilin šećer i dodajte u roku od jednog minuta, nastavite da mutite još 2 minuta. Brašno pomešajte sa praškom za pecivo, mlevenim bademom i rendanom čokoladom i dodajte postepeno u smesu muteći najmanjom brzinom. Sipajte testo u kalup i poravnajte. Izvadite pečenu koru na papirom za pečenje obloženu rešetku, ostavite da se ohladi pa presecite jednom vodoravno.
Potopite želatin prema uputstvu sa ambalaže i rastvorite. Pomešajte rastvoreni želatin sa korom od pomorandže, sokom od pomorandže i šećerom. Umutite slatku pavlaku i 2/3 sjedinite sa želatinom, kada ovaj počne da se želira. Donju koru stavite na tacnu, oko nje stavite očišćeni obruč kalupa i namažite pavlakom sa ukusom pomorandže (ostavite 5 kašika po strani). Grubo usitnite čokoladu, otopite na pari, malo je prohladite i pomešajte sa preostalom trećinom pavlake. Sipajte u špric sa okruglim nastavkom i ušpricajte tufne u pavlaku od pomorandže. Poklopite gornjom korom, blago pritisnite i premažite odozgo sa 5 kašika pavlake koje ste ostavili po strani. Stavite tortu u frižider, neka odstoji 2 sata.
Odstranite pažljivo obruč kalupa. Čvrsto umutite šlag penu. Ukrasite rubove torte i površinu šlagom, pospite rendanom čokoladom. Držite tortu u frižideru sve do služenja.
Prijatno!