Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Celijakija

Celijakija predstavlja intoleranciju na gluten i spada u autoimune bolesti. Gluten je vrsta proteina koji se nalazi u nekim žitaricama (pšenica, ječam, raž). Osobe koje imaju izraženu intoleranciju na gluten, unos glutena doživljavaju kao „uljeza“ u imunom sistemu, nakon čega počinje proizvodnja antitela i pogrešno usmeravanje protiv crevnih resica koje se nalaze na zidovima creva i služe za apsorpciju vitamina, minerala i drugih hranjivih materija. Na taj način se postepeno oštećuju resice i nastaje upala creva i ometanje hranjivih materija na svom putu ka ostalim delovima tela. Posledica toga je nedostatak materija u organizmu.

Celijakija može dugo biti prisutna, pritajeno prisutna u telu. Neka istraživanja su pokazala da čak u više od 90% slučajeva ostaje nedijagnostikovana. Razlog je što kod nekih ljudi simptomi mogu biti brojniji i izraženiji,a kod drugih dosta blaži. Ono što je isto i sigurno za oba slučaja je pravilo da jedini lek jeste doživotno i potpuno izbegavanje glutenskih namirnica.

Možda ste se, čitajući ovaj tekst, zapitali da li kod Vas možda postoji intolerancija na gluten, pogledajte da li imate neki od sledećih simptoma: gasovi i nadutost u stomaku, grčevi u stomaku, dijareja, stolica neprijatnog mirisa, gruba koža na pojedinim delovima tela, umor, vrtoglavica, anemija, upala/otok/bol u zglobovima, promene na sluzokoži usta, gubitak telesne težine, hormonska neravnoteža, neplodnost, nagle promene raspoloženja.

Ako imate više od 5 simptoma, postoji mogućnost da ste osetljivi na gluten. Testiranje možete izvršiti tako što ćete apstinirati od glutenskih namirnica nekoliko nedelja. Ako imate problema nakon apstinencije od glutenskih namirnica, osetićete se bolje. Ukoliko niste sigurni najbolje se za pomoć obratiti lekaru kako biste dobili uput za laboratorijske testove i sve što je potrebno kako biste našli rešenje za svoj problem.

Piše: Mirjana Đerić

Tagovi:
Pročitajte još: