Od malih nogu nas uče da je topla supica “lek” za sve bolesti. Od prehlada do virusnih infekcija.
Nije čak ni toliko važno da li je supa domaća, ili iz kesice.
Naravno, zdravstvene koristi supe su nesporne, ali ona može da ima i štetne posledice.
Ruski gastroenterolog Natalija Šustova navodi ko nikako ne sme da jede supu.
– Supu ili čorbu možete da jedete svaki dan ako nemate akutne gastrointestinalne bolesti koje zahtevaju posebnu ishranu. Tada može da izazove suprotan efekat kod akutnih bolesti gastrointestinalnog trakta. Ako se osobi dijagnostikuje gastritis, pankreatitis ili čir na želucu, ovo jelo treba isključiti iz ishrane – ističe Šustova.
Svi misle da je supa dobra za bilo koju vrstu zdravstvenog problema, što je daleko od istine.
– Takva jela stimulišu proizvodnju hlorovodonične kiseline. U slučaju problema sa gastrointestinalnim traktom, ona se, naprotiv, mora smanjiti. To vam omogućava da ne pogoršate upalu. U ovom slučaju, bolje je zameniti tradicionalne supe sa povrćem, ali onim koje se priprema bez prethodnog prženja – kaže dr Natalija i dodaje:
– Ovakva jela se smatraju dijetalnim, jer su bogata vlaknima. Mogu se preporučiti kao zdrava ishrana tokom mršavljenja ili lečenja. Da biste povećali nutritivnu vrednost supe od povrća, možete dodati mahunarke.
Preuzeto: Espreso/Objektiv
Foto: Profimedia