Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Čia semenke

Čia semenke su bogate biljnim vlaknima, proteinima, antioksidantima i omega 3 masnih kiselina. Međutim, bitno je znati način korišćenja čia semenki. Da bi se maksimalno iskoristila dobrobit ovih semenki, potrebno je da se pre konzumacije ostave da neko vreme stoje potopljene u vodi ili nekoj drugoj tečnosti.

Pogrešan način konzumacije je progutati kašiku čia semenki a potom popiti čašu vode. Takav način konzumacije može da dovede do problema sa gutanjem i intenzivnih problema sa varenjem.

Kada se čia semenke ostave da neko vreme stoje u vodi, primetićete da uvećaju svoju zapreminu i postaju želatinozne, puštajući sluzavu materiju oko sebe. To im omogućava da mnogo lakše prođu kroz organe za varenje. Osim toga, kada se na taj način konzumiraju, čia semenke daju mnogo veći osećaj sitosti (jer nastavljaju da uvećavaju zapreminu i kad dospeju u organe za varenje). 

Neka druga ispitivanja ukazuju da konzumacija mlevenih čie semenki omogućava da se iskoristi mnogo veća količina ALA (biljnih omega 3 masnih kiselina) nego kad se čia seme konzumira celo. Osim samo potopljene u čistu vodu, čia semenke se mogu koristiti u raznim osvežavajućim napicima, mogu se dodati u jogurt, jutarnji musli, kao i u razne recepte za voćne pudinge.

To je jedan od zdravih načina da započnete svoj dan, posebno je dobar leti ili pre treninga, zato što je pun raznih hranljivih materija i elektrolita. Možda nije posebno ukusan, ali je zato izuzetno hranljiv i zdrav.

Piše: Vanja

Tagovi:
Pročitajte još: