Sastojci:
Za testo:
- 180 ml mleka
- 50 g šećera
- 7 g suvog kvasca
- 180 g pire bundeve
- 60 g otopljenog putera
- 1 jaje
- 500 g brašna
- 2 kašice začina za medenjake
- 3/4 kašičice soli
Za fil:
- 130 g smeđeg šećera
- 1 1/2 kašice mlevenog cimeta
- 60 g omekšalog putera
Za glazuru od krem sira:
- 115 g krem sira (sobne temperature)
- 45 g putera (sobne temperature)
- 30 g prah šećera
- 60 ml meda
- Prstohvat soli
Priprema:
U posudi stonog miksera pomešajte toplo mleko i šećer, a zatim pospite kvasac preko. Dodajte pire od bundeve, jaje sobne temperature i otopljeni puter, pa mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Postepeno dodajte brašno, začin za medenjake i so. Mešajte drvenom varjačom dok se ne formira testo. Nastavite mešenje u mikseru na niskoj brzini 8-10 minuta. Testo bi trebalo da postane glatko i blago lepljivo. Ako nemate mikser, možete rukama umesiti testo na dobro pobrašnjenoj površini.
Prebacite testo u veliku posudu premazanu uljem. Pokrijte plastičnom folijom i krpom, pa ostavite da naraste sat vremena ili dok ne udvostruči zapreminu.
Kada testo naraste, prebacite ga na pobrašnjenu površinu i razvucite u pravougaonik dimenzija 35×40 cm. Premažite omekšalim puterom, ostavljajući 0,5 cm margine na jednom kraju.
U maloj posudi pomešajte smeđi šećer i cimet. Namažite smesu na testo.
Čvrsto uvijte testo od kraće strane. Isecite krajeve, a zatim isecite na komade od 2,5 cm. Trebalo bi da dobijete 12 rolnica.
Poređajte rolnice u tepsiju obloženu pek papirom.
Pokrijte ponovo i ostavite da se dižu još 30 minuta, dok se rerna zagreva na 175°C.
Pecite rolnice 20-25 minuta ili dok blago ne porumene na ivicama. Ostavite da se hlade 10 minuta pre nego što ih premažete glazurom.
Za glazuru, pomešajte krem sir, puter, prah šećer, med i so u mikseru dok ne dobijete glatku smesu. Prelijte preko rolnica i pospite mlevenim cimetom.
Prijatno!