Cimet je od davnina bio popularan u Egiptu i Rimu zbog svojih antibakterijskih, antigljivičnih lekovitih svojstava, a njegova primena je korisna i sada. Najviše se koristi u dijetama i u procesu mršavljenja. Dobija se iz kore drveta cimetovc sa Šri Lanke. Poslednja istraživanja su pokazala da cimet ima moć da „topi“ masne naslage. Odnosno, cimet ne sagoreva masne naslage u organizmu, već podstiče mršavljenje smanjenjem nivoa šećera u krvi. Lučenje insulina se smanjuje, a samim tim i nagomilavanje masnih naslaga.
Do ovog podatka su došli prilikom istraživanja u Americi gde se grupi dijabetičara u sklopu dijete davala i mala količina cimeta. Ovaj eksperiment se pokazao kao dobar jer se nivo šećera u krvi smanjio, a takođe se smanjio i obim struka. Cimet doprinosi mršavljenju na taj način što pospešuje probavu, te smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi. Može se koristiti kao dodatak napicima, u kombinaciji sa voćem ili raznim jelima, sve zavisi od Vaše maštovitosti.
Najzanimljivija činjenica kod mršavljenja sa cimetom je ta što se sve jede regularno, nema velikih promena u načinu ishrane. Jedino što se za vreme doručka i ručka popije šolja jogurta sa kašikicom cimeta.
Ukoliko volite slatko postoji i mogućnost da koristite cimet u kombinaciji sa medom. Način pripreme je veoma jednostavan. Pola kašičice cimeta prelijete šoljom vrele vode i ostavite da stoji pola sata, zatim kada se ohladi dodate kašičicu meda i polovinu pripremljenog napitka popijete pre spavanja, a drugu polovinu ujutru pre jela.
Cimet je dostupan i na tržištu i ima nisku cenu, metode mršavljenja sa izgladnjivanjem i remećenjem metabolizma ne samo da su nepoželjne već su i nepotrebne.
Ako ste nezadovoljni svojom linijom, pokušajte sa ovom metodom za koju je potrebna samo dobra volja, minimalan trud i vreme da postignete željenu kilažu.
Piše: Mirjana Đerić