Cimet u kafi, da ili ne!?

Cimet je zimzeleno drvo, potiče sa ostrva Šri Lanke (drugi naziv Cejlon). Začin koji se dobija od kore ovog drveta nosi isto ime.

Ublažavanje jakog i gorkog ukusa kafe šećerom smanjuje zdravstvene dobrobiti koje inače taj napitak može da donese. Tzv. kremovi za kafu po pravilu sadrže aditive, a mleko smanjuje količinu antioksidanasa u kafi. Međutim, kašičica cimeta u kafi ne samo da će ublažiti gorak ukus i dodati posebno privlačnu aromu ovom napitku, već će ga učiniti i zdravijim.  

16_razloga_zbog_kojih_je_cimet_dobar_za_vase_zdravlje_cl-1
Cimet sadrži određenu količinu kalcijuma, gvožđa, mangana i vitamina K, pa tako i kafa sa cimetom dobija ove dodatne nutrijente. Drugo, nekoliko naučnih istraživanja je pokazalo da cimet smanjuje rezistenciju na insulin, što je važno ne samo za one koji imaju problema sa nivoom šećera u krvi, već i sa onima koji hoće da smanje količinu šećera koji koriste. Zato je dobro dodati malo cimeta u kafu čak i ako ne možete da se uzdržite da je ipak ne zasladite šećerom.

Piše: Vanja

Be the first to comment

Leave a Reply