Virusne i bakterijske infekcije predstavljaju značajnu pretnju ljudskom zdravlju, pošto podstiču rasplamsavanje sistemskih infekcija. Cink igra važnu ulogu u sprečavanju da upala izmakne kontroli, što se dešava kad je imuna reakcija preterana (neprimerena infekciji).
Poznato je da ove infekcije doprinose razvoju raka, srčanih oboljenja, demencija, dijabetesa i moždanog udara. Mnogi faktori načina života, u koje spadaju i ishrana, stres i izlaganje toksinima u okruženju, kao i u samoj kući, doprinose da se nivo upale podigne u čitavom telu i da se nikako ne spušta, što stvara ćelijsko okruženje koje je pogodno za razvoj oboljenja. Na sreću, postiji nekoliko prirodnih jedinjenja i nutrijenata koja pomažu da se borimo protiv ovih infekcija i tako smanjuju rizik od infekcija i hroničnih oboljenja.
Cink aktivira urođeni imuni odgovor za borbu protiv virusnih i bakterijskih patogena. Prehrambeni izvori cinka su: pasulj, jezgrasto voće, neke školjke, integralne žitarice i mlečni proizvodi.
Oni koji u ishrani ne koriste meso, mlečne proizvode ili pšenicu, mogu da nabave suplemente u dozama 15 do 20 grama dnevno kako bi se izborili sa infekcijama i sistemskim infekcijama.
Piše: Vanja