Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

CISTE na bubrezima: Evo šta može da pomogne, a šta vam pravi još veći problem!?

Ciste su, zapravo, ”mehurići” različitih dimenzija, ispunjeni bistrom tečnošću.

Veliki unos proteina, naročito životinjskog porekla, opterećuje bubrege i otežava njihov rad, pa je veoma važno ograničiti upotrebu mesa, jaja, mlečnih proizvoda i ribe. Takođe, ne preporučuje se prekomerna upotreba soli jer dovodi do zadržavanja vode u organizmu i elektrolitnog disbalansa.

Treba imati u vidu i to da industrijski suvi začin sadrži visoku koncentraciju soli i da nikako ne predstavlja manje zlo. Solju obiluje i industrijska hrana, uključujući i konzervisane namirnice, slane grickalice, kečap, sok od paradajza i sl.

Umesto soli možete koristiti začinsko bilje i limun. Morska so sadrži istu količinu natrijuma kao i stona, pa je takođe treba umereno koristiti. U namirnice čiju upotrebu treba ograničiti spadaju i koštunjavi plodovi i mahunarke.

so, biber

Foto: Profimedia

Izbegava se i flaširana voda s većim sadržajem natrijuma, a ishrana se zapravo bazira na voću, povrću, žitaricama i zdravim masnoćama.

Ishrana osoba koje već imaju bubrežnu insuficijenciju ili su im otkazali bubrezi vrlo je rigorozna i teško prihvatljiva obolelima, ali je neophodna, a obično je potrebno dodati vitamine C i B, a u slučaju anemije i suplemente gvožđa.

Biljke za zdrave bubrege.

Čuvarkuća

Čaj od listova ove biljke pospešuje izlučivanje mokraće i čišćenje bubrega. Dve kašičice listova preliti čašom ključale vode, ostaviti da odstoji dva sata, procediti i piti po četvrtina čaše, četiri puta na dan, pre jela.

Maslačak

Ima opšte pročišćavajuće dejstvo, a kada su bubrežne bolesti u pitanju, treba koristiti list i koren ove biljke. Maslačak je vrlo moćan diuretik i pravi je lek za urogenitalni trakt.

Trešnjine peteljke

Uzmite po 1 kašiku sitno iseckanog nadzemnog dela troskota, lista imele sa kruške ili topole, zrelih klekinja i trešnjinih peteljki.

Sve sipajte u 7 dl ključale vode i ostavite poklopljeno dva sata van šporeta. Procedite i pijte po 2 dl, tri puta dnevno pre obroka tokom 5 dana.

Preuzeto: srbijadanas.com

Tagovi:
Pročitajte još: