Sastojci:
Biskvit:
- 125 grama putera
- 240 grama sitnog keksa
Krem od pistaća:
- 240 g neoljuštenih neslanih pistacija
- 140 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
- 60 ml vode
- 60 ml suncokretovog ulja
Krem od sira:
- 3 jaja
- 600 grama neslanog sira (kremastog)
- 1 kašika šećera
- 2 vanilin šećera
Glazura:
- 2 pavlake
- 2 kašike šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
Priprema:
Krem od pistaća: Očišćene pistacije prelijte vrelom vodom i ostavite da odstoje 15 minuta. Nakon što su malo omekšali, ocedite ih i malo prebrišite da skinete kožicu (ne morate potpuno). Stavite pistacije u blender i blendajte ih 5-10 minuta uz malo pulsiranje. Kada vidite da počinje da liči na smesu, dodajte šećer u prahu, vanilin šećer i prstohvat soli. Na kraju dodajte ulje i vodu i ostavite da se sve dobro izmeša. Dobija se nešto manje od 500 grama kreme. Sve to možete iskoristiti u čizkejku ili deo ostaviti u frižideru i pojesti sa sladoledom od vanile ili palačinkama.
Biskvit: Uključite rernu na 170 stepeni da se zagreje. Keks samleti. Otopite maslac i pomešajte sa keksom da se sjedini. Na dno kalupa za torte stavite papir za pečenje i ravnomerno rasporedite smesu od biskvita i maslac. Lagano pritisnite i stavite u rernu na pet minuta.
Krema od sira: Odvojite belanca od žumanaca. Od belanaca praviti sneg: prvo na maloj brzini dok ne počnu da lagano pene, pa pojačajte brzinu i mešajte dok se ne stisnu i dignu. Sir, šećer, vanilin šećer i kremu od pistaća umutiti u žumanca. Kada se sjedini, obavezno rukom umešajte sneg od belanaca, polako i nežno dok se ne sjedini, tako da ostane „lagano“. Ravnomerno stavite preko keksa i vratite u rernu na 175 stepeni na 15 minuta, a zatim smanjite na 160 stepeni i pecite još 10 minuta.
Glazura: Miksajte pavlaku, šećer u prahu i vanilin šećer dok se ne sjedine. Posle pečenja ravnomerno rasporedite kašikom. Vratite u isključenu rernu još 15 minuta. Idealno bi bilo ostaviti preko noći u frižideru da se lepo ohladi, ali minimum pet sati da se lepo stegne pre sečenja.
Prijatno!