Sastojci:
- 350 g šećera
- 240 g brašna
- 240 ml vode
- 125 ml biljnog ulja
- 125 ml slatke pavlake
- 115 g maslaca
- 100 g tamne čokolade
- 3 jaja
- 3 kašike nezaslađenog kakaoa u prahu
- 1,5 kašičica ekstrakta vanile
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice sode bikarbone
Sastojci za glazuru:
- 400 g šećera u prahu
- 115 g maslaca
- 100 ml slatke pavlake
- 3 kašike kakaoa u prahu
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. U velikoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i šećer i stavite sa strane. U posebnoj posudi umutite jaja i pomešajte ih sa umućenom slatkom pavlakom i ekstraktom vanile. Stavite sa strane. Zatim u posebnoj šerpi rastopite maslac i čokoladu, pa u smesu dodajte vodu i ulje. Rastopljenu čokoladu pomešajte s brašnom, pa sve zajedno pomešajte sa smesom na bazi jaja i slatke pavlake. Dobijenu smesu prebacite u prethodno nauljeni kalup za pečenje kolača.
Kolač stavite u zagrejanu rernu oko 35 do 40 minuta. Proverite čačkalicom da li je kolač pečen pre nego što ga izvadite iz rerne. Pustite da se kolač ohladi do kraja pre nego što preko njega premažete glazuru koju ste dobili od šećera u prahu, slatke pavlake, ekstrakta vanile, kakaoa u prahu i rastopljenog maslaca.
Isecite kolač na kocke i poslužite.
Prijatno!