Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Čokolada + zeleni čaj za koncentraciju

Jedno novo istraživanje ukazalo je da bi crna čokolada u kombinaciji sa zelenim čajem mogla biti bolja pomoć za održavanje budnosti i koncentracije nego kafa. A uz to – ova kombinacija prirodno snižava krvni pritisak!

Istraživanje je sprovedeno na Univerzitetu Severne Arizone, a kod ispitanika su testirane mentalne reakcije na konzumacije crne čokolade sa minimum 60% kakaoa. Ovo je bilo prvo istraživanje ovakvog uticaja hrane koje je koristilo EEG (elektroencefalogram) za merenje nervne aktivnosti. Zahvaljujući ovome, istraživači su mogli da objektivnim merenjima potvrde rezultate testova i subjektivni osećaj ispitanika.
Utvrđeno je da su oni koji su konzumirali crnu čokoladu sa minimum 60% kakaoa na testu pokazali povećanu budnost i pažnju, ali im je takođe porastao i pritisak. Ali, ono što je najzanimljivije, kad je uz čokoladu dodat i zeleni čaj, njihov krvni pritisak se smanjio!
Profesor psihologije na Univerzitetu Severne Arizone, Lari Stivens, koji je vodio ovo istraživanje, izjavio je da je kombinacija crne čokolade i L-teanina sjajna, zato što je dobra za srce, za regulaciju krvnog pritiska, a pri tome i poboljšava pažnju! 
L-teanin je jedna vrsta aminokiseline koja se nalazi gotovo isključivo u biljci čaja, a posebno moćno dejstvo ima u zelenom čaju. Poznato je da deluje kao nesedativni relaksant – pomaže da se smire nervi, razbistri mozak i smanji krvni pritisak na prirodan način. 
Naravno, pored ovoga, i zeleni čaj i crna čokolada imaju još niz dokazanih povoljnih delovanja na zdravlje…

 

Preuzeto: Zdravahrana.com

Tagovi:
Pročitajte još: