Istraživanje je sprovedeno na Univerzitetu Severne Arizone, a kod ispitanika su testirane mentalne reakcije na konzumacije crne čokolade sa minimum 60% kakaoa. Ovo je bilo prvo istraživanje ovakvog uticaja hrane koje je koristilo EEG (elektroencefalogram) za merenje nervne aktivnosti. Zahvaljujući ovome, istraživači su mogli da objektivnim merenjima potvrde rezultate testova i subjektivni osećaj ispitanika.
Utvrđeno je da su oni koji su konzumirali crnu čokoladu sa minimum 60% kakaoa na testu pokazali povećanu budnost i pažnju, ali im je takođe porastao i pritisak. Ali, ono što je najzanimljivije, kad je uz čokoladu dodat i zeleni čaj, njihov krvni pritisak se smanjio!
Profesor psihologije na Univerzitetu Severne Arizone, Lari Stivens, koji je vodio ovo istraživanje, izjavio je da je kombinacija crne čokolade i L-teanina sjajna, zato što je dobra za srce, za regulaciju krvnog pritiska, a pri tome i poboljšava pažnju!
L-teanin je jedna vrsta aminokiseline koja se nalazi gotovo isključivo u biljci čaja, a posebno moćno dejstvo ima u zelenom čaju. Poznato je da deluje kao nesedativni relaksant – pomaže da se smire nervi, razbistri mozak i smanji krvni pritisak na prirodan način.
Naravno, pored ovoga, i zeleni čaj i crna čokolada imaju još niz dokazanih povoljnih delovanja na zdravlje…
Preuzeto: Zdravahrana.com