Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Čokoladna torta topi kilograme!

Najnoviji nutricionistički hit glasi: čokoladna torta za doručak pomoći će vam da se oslobodite neželjenih kilograma. To tvrde istraživači Medicinskog fakulteta Tel Aviv. Verujete li vi u ovo? Evo šta kažu naučnici…

Ako se dobro uravnoteženom doručku od 600 kalorija, koji sadrži i proteine, doda neki slatkiš, čokoladna torta na primer, to onima koji su na dijeti može pomoći da izgube više kilograma, i da željenu težnu zadrže na duge staze, utvrđeno je u nedavnom izraelskom istraživanju.

Poenta je da se slatkiši jedu ujutru, kada je metabolizam najaktivniji, a tokom dana imaćemo dosta prilika da potrošimo kalorije dobijene od slatkiša, kažu istraživači Medicinskog fakulteta i Hebrejskog univerziteta iz Jerusalima.

Dijete u kojima pokušavamo da izbegnemo sve slatkiše, na duže staze, mogu dovesti do psihološke zavisnosti upravo od stvari koje izbegavamo. Konzumacija slatkiša za doručak pomaže da smanjumo želju za slatkišima tokom dana.

U ovom proučavanju je ispitanicima ograničena dnevna količina kalorija na 1600 za muškarce, a 1600 za žene. Potom su isprobane dve varijante: lagan doručak od samo 300 kalorija, i jači doručak, od 600 kalorija, koji je sadržao kolače, tortu čokoladu. Ispostavilo se da su ispitanici koji su konzumirali jači doručak sa slatkišima tokom ovog eksperimenta koji je trajao 8 meseci, izgubili u proseku 20 kg više od onih iz grupe koja je izbegavala slatkiše. I što je još bitnije, oni su duže zadržali smanjenu težinu.

Objašnjenje je sledeće. Postoji hormon po imenu ghrelin, koji reguliše osećaj gladi. Nivo ghrelina se pred svaki obrok podiže, ali dobar doručak izgleda na najefikasniji način drži nivo tog hormona na normali – to jest, pomaže da ne budemo nepotrebno gladni tokom dana.

Takođe, pokazalo se da su ispitanici koji su lišavani slatkiša stalno žudlei za tim slatkišima, da bi ih na kraju i pojeli, poništavajući plan dijete.

Šta reći na ovo? Svaka čast istraživačima, verovatno da je zaista tako. Ali, zašto dodavati doručku čokoladnu tortu? Zar sveže jabuke, jagode, maline, breskve, kajsije – ili, zimi, banane, ili npr. suve šljive, smokve, grožđe i sl. nisu isto toliko slatki, a znatno zdraviji od čokoladne torte?
 

Preuzeto: Zdravahrana.com

Tagovi:
Pročitajte još: