Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

„Čokoladne sfere“ sa lešnicima i belgijskom čokoladom

Čokoladne sfere

Sastojci:

Za koru

  • 2 jajeta 
  • 40g šećera
  • 50g mlevenih pečenih lešnika

Za čokoladni trufle:

  • 60g crne čokolade
  • 60ml mlečne slatke pavlake
  • 50g mlevenih pečenih lešnika

Za čokoladni mus:

  • 100ml mleka
  • 1 kašičica želatina + 3 kašike vode
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 140g mlečne čokolade
  • 250ml mlečne slatke pavlake

Za glazuru:

  • 150ml mlečne slatke pavlake
  • 100ml mleka
  • 30g putera
  • 250g mlečne čokolade
  • 100g seckanih pečenih lešnika

Priprema:

Rernu zagrejte na 180°C, a pleh obložite papirom za pečenje. Belanca umutite u čvrst sneg uz postepeno dodavanje šećera. Dodajte mlevene lešnike, izmešajte špatulom i rasporedite po plehu obloženim papirom za pečenje. Nemojte razvlačiti na ceo pleh, rastanjite tako da smesa bude debljine od 5-7 mm. Pecite 20-ak minuta u zagrejanoj rerni. Izvadite i ohladite.

Napravite mus. Želatin prelijte hladnom vodom, promešajte i ostavite da nabubri. U šerpici zagrejte mleko i vanilin šećer do ključanja. Dodajte nabubreli želatin pa kuvajte uz mešanje dok se želatin ne rastopi. Sklonite sa vatre i prelijte preko iseckane crne čokolade. Dobro izmešajte. Pokrijte prozirnom folijom po površini i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Napravite čokoladne trufle tako što ćete slatku pavlaku zagrejati, a zatim sipati preko iseckane crne čokolade. Izmešajte dobro pa dodajte mlevene lešnike i sjedinite. Ohladite u frižideru. Kada se steglo, kašikom vadite smesu i formirajte kuglice. Ređajte ih na tanjir pa kada ste napraviti kuglice stavite ih ponovo u frižider da se stegnu.

Kada se čokoladna smesa koju ste napravili za mus ohladila, vreme je da umutite slatku pavlaku u čvrst sneg. Dodajte deo po deo čokoladne smese sve vreme muteći mikserom. Kada se sve sjedinilo, mus je gotov. Ukoliko vam se čokoladna smesa previše stegla, moguće je da će vam neki delovi ostati neumućeni, ali nemojte da brinete jer će to dati dodatni šmek celom kolaču. Preručite mus u dresir kesu a zatim napunite kalupe tako da budu ¾ puni.

U sredinu svakog kolača stavite čokoladnu truflu koju ste prethodno napravili. Pritisnite da upadne u mus pa preko špatulom poravnajte. Ukoliko je negde potrebno dodajte mus pa ponovo poravnajte. Preko svakog musa stavite koricu od lešnika koju ste isekli na veličinu prečnika kalupa. Stavite na ravno, a zatim stavite u frižider na hlađenje da se mus stegne. Kada se mus stegao, prebacite u zamrzivač na nekoliko sati. U međuvremenu pirpremite glazuru tako što ćete mleko i slatku pavlaku zagrejati do ključanja. Dodajte sitno seckanu mlečnu čokoladu i puter, pa dobro izmešajte da se sve sjedini. Dodajte seckane lešnike, izmešajte i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi uz povremeno mešanje.

Hladne sfere izvadite iz kalupa i stavite na žicu za hlađenje. Žicu stavite na pleh obložen papirom za pečenje. Preko svake sfere prelijte čokoladnu glazuru u jednom sloju. Kada se ocedi, ponoviti glaziranje. A zatim ponovite još jednom. Pustite da se glazura ocedi onoliko koliko joj je potrebno a zatim kolače pažljivo špatulom prebacite na tanjir za serviranje. 

Čuvajte u frižideru najviše dva do tri dana.

PRIJATNO!


Tagovi:
Pročitajte još: