Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Čokoladni kolač sa keksom

Čokoladni kolač sa keksom

Sastojci:

  • 1 jaje
  • 80 g šećera
  • 30 g kukuruznog skroba
  • 500 ml mleka
  • 100 g čokolade
  • 30 g putera
  • Pakovanje keksa (25 komada)

Za glazuru:

  • 100 g čokolade
  • 1-2 kašike ulja

Priprema: 

Umutite šećer sa jajetom u posudi, a zatim dodajte kukuruzni skrob i malo mleka. Mutite smesu dok ne postane glatka, a grudvice nestanu. Postepeno dodajte preostalo mleko i kuvajte smesu na srednjoj vatri uz neprestano mešanje. Kuvajte dok se smesa ne zgusne i postane kremasta tekstura. Dodajte komadiće čokolade i puter u vrelu smesu. Mešajte dok se čokolada i puter potpuno ne istope, čineći smesu bogatom i kremastom.

Uzmite vatrostalnu posudu i obložite je providnom folijom. Sipajte polovinu pripremljene čokoladne smese u posudu, ravnomerno je rasporedite. Zatim poređajte kekse vertikalno u smesu tako da budu čvrsto postavljeni jedan do drugog. Prelijte preostalom čokoladnom smesom preko keksa i poravnajte površinu. Prekrijte posudu providnom folijom i stavite je u frižider na 2-3 sata kako bi se kolač stegao. Nakon što se kolač dovoljno stegne, izvadite ga iz posude na tacnu.

Za glazuru, istopite čokoladu sa uljem i prelijte je preko kolača. Ovo će stvoriti lepu čokoladnu glazuru koja će se stegnuti u zamrzivaču.

Vratite kolač u zamrzivač na dodatnih 15 minuta kako biste omogućili glazuri da se stegne potpuno.



Tagovi:
Pročitajte još: