Sastojci:
- 1 jaje
- 80 g šećera
- 30 g kukuruznog skroba
- 500 ml mleka
- 100 g čokolade
- 30 g putera
- Pakovanje keksa (25 komada)
Za glazuru:
- 100 g čokolade
- 1-2 kašike ulja
Priprema:
Umutite šećer sa jajetom u posudi, a zatim dodajte kukuruzni skrob i malo mleka. Mutite smesu dok ne postane glatka, a grudvice nestanu. Postepeno dodajte preostalo mleko i kuvajte smesu na srednjoj vatri uz neprestano mešanje. Kuvajte dok se smesa ne zgusne i postane kremasta tekstura. Dodajte komadiće čokolade i puter u vrelu smesu. Mešajte dok se čokolada i puter potpuno ne istope, čineći smesu bogatom i kremastom.
Uzmite vatrostalnu posudu i obložite je providnom folijom. Sipajte polovinu pripremljene čokoladne smese u posudu, ravnomerno je rasporedite. Zatim poređajte kekse vertikalno u smesu tako da budu čvrsto postavljeni jedan do drugog. Prelijte preostalom čokoladnom smesom preko keksa i poravnajte površinu. Prekrijte posudu providnom folijom i stavite je u frižider na 2-3 sata kako bi se kolač stegao. Nakon što se kolač dovoljno stegne, izvadite ga iz posude na tacnu.
Za glazuru, istopite čokoladu sa uljem i prelijte je preko kolača. Ovo će stvoriti lepu čokoladnu glazuru koja će se stegnuti u zamrzivaču.
Vratite kolač u zamrzivač na dodatnih 15 minuta kako biste omogućili glazuri da se stegne potpuno.