Sastojci:
- 300 – 400 g šargarepe
- 1 glavica crnog luka
- 1 krompir
- 100 g tikvice
- 2-3 komada pilećeg mesa (po izboru)
- po potrebi ulje
- so
- biber
- granule belog luka
- suvi biljni začin
- mirođija
Priprema:
Piletinu posebno obariti (u ekspres loncu) pa obareno meso očistiti od kostiju, kože i žilica i iseći na sitno. Na malo ulja prodinstati sitno naseckan crni luk. Dodati šargarepu naseckanu na sitnije kockice, doliti malo vode i dinstati 5-6 minuta, a zatim dodati na kockice isečen krompir i tikvicu, opet doliti malo vode i kratko prodinstati. Na kraju dodati iseckanu piletinu, posoliti i staviti kašičicu biljnog začina. Naliti vodom do željene gustine i kuvati dok povrće ne omekni. Pred kraj kuvanja dodati po potrebi još soli i biljnog začina i po ukusu bibera i granula belog luka i prstohvat mirođije.
Piletina sa limunom i đumbirom
Sastojci:
Piletina:
- 500 g piletine (pileće grudi)
- 1 limun – sok
- malo maslinovog ulja
- 1 kašika suvog biljnog začina
- malo svežeg peršuna
- 1-2 struka mladog belog luka
- 20 g maslaca
- 2 kašike pečenog susama
Sos:
- 1 kašika meda
- 1-2 limuna – sok
- 1 kašičica rendanog svežeg đumbira (ili u prahu)
- 100 ml vode
- 1 kašika gustina
Priprema:
Piletinu iseći na šnicle, izlupati čekičem i iseći na manje trake ili kocke. Staviti piletinu u činiju i preliti sa malo maslinovog ulja, limunovim sokom i začiniti sa suvim biljnim začinom. Meso lepo izmešati i ostaviti nekoliko sati ili preko noći da se marinira. Mariniranu piletinu staviti u tiganj i kratko propržiti na ulju u kome se marinirala. Onda dodati kockicu maslaca. Dok se piletina prži napraviti sos.
Sos:
U limunov sok dodati rendani đumbir, med, gustin, vodu i sve lepo promešati. Sos sipati u piletinu i sačekati da se malo zgusne. Mladi luk i peršun sitno iseckati i posuti preko piletine. Kratko propržiti piletinu i posuti pečenim susamom. Skloniti piletinu sa vatre. Gotovu piletinu po želji servirati sa pirinčem ili krompirom.
Gnezda sa kesten pireom
Sastojci:
- 100 g mlevenih oraha
- 100 g prah šećera
- 100 g izrendane čokolade za mešenje
- 1 veće belance
- malo ruma ili mleka
- 250 g kesten pirea
- 2-3 kašike slatke pavlake
Priprema:
Spojiti orahe, šećer, čokoladu, belance i rum, toliko da se zamesi smesa od koje mogu da se prave kuglice. Ukoliko nećete rum da stavite zbog dece ili ga ne volite, možete sipati malo mleka isto tako da se napravi smesa od kojih se mogu napraviti kuglice. Na svakoj kuglici napraviti udubljenje, poređati ih na tacnu, pa ih staviti u frižider na sat vremena. Kesten pire umutiti sa slatkom pavlakom. Po potrebi dodajte šećer, vanilu ili rum. Izvaditi gnezda, napuniti ih nadevom od kesten pirea. Vratiti ih u frižider i posle sat – dva se mogu služiti.
Prijatno!