Pri izboru slatkiša, dobro je znati da određeni sastojci crne čokolade (odnosno njenog glavnog sastojka kakaoa) podstiču lučenje insulina i poboljšavaju reakciju organizma na povišen nivo glukoze u krvi.
Neka novija istraživanja potvrđuju da sastojci kakaoa, mogu da pomognu organizmu da izluči više insulina i bolje reaguje na povišen nivo šećera u krvi. Konkretno, u eksperimentu obavljeno na životinjama, istraživači su otkrili da beta ćelije pankreasa (koje su zadužene za proizvodnju insulina) bolje rade i jačaju kad se u organizmu poveća količina monomera epikatehina.
U svakom slučaju, s obzirom da kvalitetne crne čokolade (75% i više kakaoa) sadrže veoma malo šećera a dosta kakaoa, dobro je znati da ovaj “slatkiš” deluje suprotno od većine slatkiša, tj. poboljšava rad pankreasa i doprinosi regulaciji šećera u krvi.
Naravno, najbolji bi bio čist kakao; jedini je problem što je on bez ikakvih dodataka toliko gorak da teško može da se konzumira sam.
Piše: Vanja