Crni luk u vašoj ishrani

Crni luk je izuzetno zdrava i korisna biljka. Dokazano je da sadrži sastojke koji podstiču stvaranje insulina. 

Smatra se da potiče iz Azije. Bio je jedna od retkih namirnica koja se nije kvarila tokom zime zbog čega je odmah osvojio značajno mesto u ishrani. Kako se širio drugim kontinentima, postao je nezamenjljiv i u drugim kulturama te izuzetno popularan u medicinskim krugovima gde se koristio za lečenje niza bolesti. Egipćani su smatrali da njegov sferni oblik i koncentrični krugovi predstavljaju večnost. Grci su ga često konzumirali jer su verovali da čisti krv od toksina što je danas potvrđeno mnogim studijama, kao i njegova druga lekovita delovanja.

Pored toga, sadrži i hrom, koji utiče na osetljivost ćelija na insulin, pa je zato dobra namirnica da se uvrsti u ishranu onih koji nastoje da regulišu nivo šećera u krvi. 
Supstance koje sadrži luk mogu da utiču i na sniženje krvnog pritiska, a s obzirom da je blagi diuretik, to pojačava antihipertenzivno dejstvo. Za disajne puteve je koristan i zato što pomaže iskašljavanje (kvercetin), a pomaže i podizanju imuniteta.

Razna istraživanja su pokazala da korišćenje luka dva do tri puta nedeljno smanjuje rizik od nastanka raka debelog creva. Takođe, sadrži dosta kalijuma, sumpora, kao i hroma. Bogat je kvercetinom, bioflavonoidom sa antioksidantnim osobinama. Interesantno je i da 100 grama luka sadrži dnevnu dozu vitamina C, a ima i puno provitamina A, kao i vitamina B1, B2, E, H i K.

Piše: Vanja

Be the first to comment

Leave a Reply