Crvena i crna rotkva

Rotkvica je niskokalorična biljka pa je za vreme Egipćana bila važan deo faraonove dijete. Zbog dobrog dejstva crvenom rotkvicom su hranili radnike piramide jer je njima bilo potrebno dobro zdravlje. Rotkvica je bila veoma cenjena jer je korišćena kao lek i kao zdrava hrana.

Crvena rotkvica je bogata vitaminom C i antioksidansima. Sadrži malo kalorija pa se može koristiti za djetalnu ishranu, pruža zaštitu od raka jer sadrži antioksidanse, čisti krv, povoljno deluje na rad štitne žlezde, podstiče varenje hrane, može da izleči zatvor, eliminiše loš zadah iz usne šupljine, ublažava bol i leči urinarne infekcije, ublažava menstrualne bolove, otklanja osećaj neraspoloženja. Mnogi ljudi je zbog lepog izgleda koriste i za trpeznu dekoraciju.

Crna rotkva je veličine repe sa crnom kožom i belim unutrašnjim delom. Narodna medicina smatra da je crna rotkva dobra kao lek za jetru i žuč. Ona može da poveća protok u žučnoj kesi, ispira i razlaže nagomilan kamenac u žučnoj kesi. Takođe, ima antibakterijsko dejstvo i popravlja apetit. Koristi se kao lek za reumu, bronhitis i kašalj.  Kako biste sačuvali zdrava svojstva crne rotkve ne bi trebalo da je solite.

Osobe koje imaju problema sa bubrezima ili čirom na želucu ili dvanaestopalačnom crevu ne bi trebali da upotrebljavaju sok od crne rotkve. Seme crne rotkve se upotrebljava za lečenje gljivičnih oboljenja kože.

Piše: Mirjana Đerić

Be the first to comment

Leave a Reply