Sastojci:
Za biskvit:
- 1 jaje
- 1 šolja šećera
- 1 šolja mlevenih oraha
- 1 šolja mleka
- ½ šolje ulja
- 1 šolja brašna
- 1 prašak za pecivo
Za krem:
- 1 puding od vanile
- 3 dcl mleka
- 2 kašike šećera
- 50 grama putera
Priprema:
Umutite jaje i dodajte pola šolje šećera i nastavite da miksate ili mutite pjenjačom dok ne dobijete gustu kremastu teksturu. Zatim dodajte mleko i postepeno dodajte ostatak šećera uz mešanje. Zatim umešajte ulje, pa kašikom dodajte orahe i sve umešajte, a na kraju kašikom umešajte brašno pomešano sa praškom za pecivo. Ovako pripremljenu smesu sipajte u nauljenu i pobrašnjenu tepsiju. Pecite u rerni zagrejanoj na 180° C oko 20 minuta. Biskvit mora biti sočan, pa je važno da ga ne prepečete. Posle 15 minuta pečenja, čačkalicom proverite sredinu biskvita. Ako na čačkalici ne ostanu tragovi smese, možete da je izvadite iz rerne. Počnite sa pripremom kreme. Odvojite 1 dcl mleka i u njega umešajte puding i šećer, a ostatak mleka stavite u šerpu da provri. Smanjite vatru i u vrelo mleko polako dodajte pripremljen puding uz mešanje. Kada sve provri skinite sa ringle i ostavite da se ohladi, pa umešajte puter i sve dobro izmiksajte mikserom. U ohlađeni biskvit dodajte krem i pospite dodatkom po želji – rendanom čokoladom, mlevenim keksom, cimetom, mlevenim orasi… Ako ne volite kremu sa pudingom, pre serviranja stavite šlag na tortu i pospite so ponovo željeni dodatak.
Prijatno!