Nar je prelepe crvene boje koja potiče od tanina i antocijanida koje sadrži. Sazreva u kasnu jesen ili početkom zime.
Upotrebljivi delovi nara su sok i njegovo ukusno, sitno seme a oni su bogati brojnim vitaminima i mineralima. Od vitamina, nar sadrži najviše vitamina C, zatim E, B5 i A, a od minerala gvožđe i kalijum.
Nar je jedan od najpoznatijih antioksidanasa. Takođe ima pozitivno dejstvo na srce i krvne sudove, pa je odličan saveznik u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, a naročito ateroskleroze od koje potiču brojne druge bolesti kao i povišenog krvnog pritiska, svojevrsne pošasti našeg vremena.
Foto: Profimedia
U preventivne svrhe se savetuje dnevno konzumiranje jedne čaše soka od nara. Ovaj sok, zahvaljujući visokom sadržaju polifenola, takođe sprečava razvoj ćelija tumora, a posebno onih koji spadaju u takozvane hormonski zavisne tumore.
Redovno uzimanje nara savetuje se i ženama u periodu klimakterijuma, jer je dokazano da ublažava tegobe koje sobom donosi ovaj prelazni, turbulentni period u životu žena a i njegove moguće posledice kao što je osteoporoza.
I mlađe pripadnice lepšeg pola mogu imati velike koristi od konzumiranja nara, jer on pomaže da kosa bude lepša i življa, nokti i koža zdraviji. Elaginska kiselina kojom je nar bogat, podstiče proizvodnju kolagena, a on, poznato je, briše bore i zateže kožu.
Preuzeto: srbijadanas.com