Kako biste sprečili bilo kakve upalne procese u organizmu, bitno je da se zdravo hranite, da pijete dovojno tečnosti, a mogu vam pomoći i neke od namirnica koje su veoma moćne u sprečavanju upalnih procesa, obavezno ih uvrstite u ishranu.
Bobičasto voće
Bobičasto voće je prepuno vlakana, vitamina i minerala. U njih spadaju:
- jagode
- borovnice
- maline
- kupine
Bobice sadrže antioksidanse koji se nazivaju antocijanini. Ova jedinjenja imaju antiinflamatorne efekte koji mogu smanjiti rizik od upalnih procesa.
Brokoli
Brokoli je izuzetno hranljiva namirnica, a istraživanja su pokazala da je konzumiranje ovog povrća povezano sa smanjenim rizikom od srčanih oboljenja. Ovo može biti povezano sa antiinflamatornim dejstvom antioksidanata. Brokuli je bogata sulforafanom, antioksidantom koji se bori protiv upale i smanjujue nivo citokina koji pokreću upalu.
Avokado
Avokado je možda jedna od retkih supernamirnica. Sadrži kalijum, magnezijum, vlakna i mono-nezasićene masti zdrave za srce. Takođe sadrže karotenoide i tokoferole koji su povezani sa smanjenim rizikom od upala.
Grožđe
Sadrži antocijanine, koji smanjuju upale. Ovo voće može čubs srce i smanjuje rizik od gojaznosti, jer detoksikuje i hidrira organizam, a u isto vreme obrezbeđuje zdrave šećere. Grožđe je takođe jedan od najboljih izvora resveratrola, još jednog jedinjenja koje ima mnoge zdravstvene koristi. Za zdrav život najvažnije je imati izbalansiranu ishranu sa svežim organskim namirnicama poput voća i povrća.
Preuzeto: srbijadanas.com