Cvekla je bogat izvor ugljenih hidrata, dobar izvor proteina, a sadrži velike količine važnih vitamina, minerala i mikroelemenata. Dobar je izvor dijetalnih vlakana. Izuzetno je zdrava.
Bogat je izvor moćnih antioksidanasa i hranljivih materija, posebno betaina, koji je važan za kardiovaskularno zdravlje. On, zajedno sa ostalim nutricijentima, deluje tako što smanjuje nivo aminokiseline homocisteina u krvi, koji može biti štetan po krvne sudove jer doprinosi razvoju srčanih oboljenja, moždanog udara i oboljenja perifernih krvnih sudova. (Betain iz cvekle deluje zajedno sa S-adenosilmetioninom, folnom kiselinom i vitaminima B6 i B 12, smanjujući nivo homocisteina, koji se u poslednje vreme sve više smatra jednim od glavnih faktora rizika oboljenja krvnih sudova i srca.)
Pokazalo se i da sok od cvekle snižava krvni pririsak i tako doprinosi prevenciji kardiovaskularnih problema. Jedno istraživanje objavljeno u Časopisu američkog udruženja za srce pokazalo je da 5 dl soka od cvekle dovelo do sniženja krvnog pritiska u roku od jednog sata. Sniženje pritiska je bilo najviše izraženo tokom 3 ili četiri sata, ali se moglo izmeriti još 24 sata nakon konzumacije soka.
Još nekoliko ozbiljnih proučavanja pokazalo je da betain iz cvekle može da pomogne u prevenciji oboljenja jetre, posebno protiv tzv. „masne jetre“ (nagomilavanja masnih naslaga u jetri usled konzumiranja alkohola, ili dijabetesa i drugih uzroka). Betain takođe pomaže i ukoliko postoji manjak želudačne kiselina.
Kuvana cvekla, kakva se uobičajeno najčešće konzumira, sadrži 2 μg vitamina A, .031 mg (Vit. B1) (2%), .027 mg (2%) (Vit. B2) 0,331 vitamina B3, 0,145 mg pantotenske kiselina (B 5), 0.67 mg vitamina B 6, 80 nanograma vitamina B9, 36 mg vitamina C, 79 mg gvožđa, 16 mg kalcijuma, 23 mg magnezijuma, 38 mg fosfora, 305 mg kalijuma, 77 mg natrijuma.
Preuzeto: Zdravahrana.com