Sastojci:
• jedno jaje
• šolja mleka
• šolja brašna
• so
• mlevena ljuta crvena paprika
• biber
• beli luk
• dve glavice velikog crnog luka (ili više manjih)
• ulje za prženje
• začini po želji
Priprema:
Uzmite najveći luk koji ste bili u mogućnosti da pronađene, ogulite i presecite nožem na mestu gde ima korenčiće, tako da odsečete 1/3 donjeg dela glavice, da budete što bliži polovini (što više zasečete polovini, to će vam posao kasnije biti lakši). Sa veoma oštrim nožem zasecite luk tako kao da sečete pizzu, ali ne na 8 već na 16 “komada”, a ako uspete na 32, to bi bilo idealno.
Vodite računa da ne zasečete do kraja, jer će vam se luk raspasti. Izmešajte so, biber i ostale začine koje želite i dobro uvaljajte vaš luk i pripazite da praškasta smesa uđe u sve delove luka i dobro pokrije sve rupice.
Umutite jaje i mleko, i luk umočite “naglavačke” u ovu smesu. Ponovite posle ponovo proces sa umakanjem u brašno. Tada je vaš luk spreman za prženje. Kako biste ispržili ovaj luk potrebno je da u jednu dublju posudu pripremite više ulja za pečenje kako bi barem do pola mogao da uroni u ulje.
Spustite luk u vrelo ulje okrenuvši ga naopako (na vrh), a kada se tako isprži, okrenite. Za pečenje svake strane dovoljno je oko 2 minuta. Kada se luk ispekao, ostavite ga na papirni ubrus da se malo ocedi. Potom ako želite da servirate kao profesionalac, postavite malu činijicu u sredinu, (pre toga napravite mesta, isecite nekoliko štapića luka), i u nju stavite svoj omiljeni sos.
Ovaj sos možete napraviti da bude ljutkast, pa izmešajte, pavlaku, majonez, beli luk i ljutu papriku.
Prijatno!