Search
Close this search box.

Da li je kefir tajna dobrog zdravlja creva ili samo još jedan prehrambeni mit?

Da li je kefir tajna dobrog zdravlja creva ili samo još jedan prehrambeni mit?

Fermentisana hrana zaista ima svoj (produženi) trenutak, od kombuhe do kimčija i ukiseljenog… pa, svega. A tu je i jedan proizvod koji se čini da je na mnogim usnama – bilo da se o njemu priča ili se konzumira – kefir.
“Odustao sam od mleka. Sada konzumiram samo fermentisane mlečne proizvode poput jogurta, sira i kefira”, podelio je profesor Tim Spektor, osnivač brenda za personalizovanu ishranu Zoe, na svom Instagramu.
Možda je pristrasan, s obzirom na to da je Zoe upravo lansirao napitak za zdravlje creva na bazi kefira sa M&S-om, ali nije usamljen u posezanju za fermentisanim mlečnim proizvodima.
Onlajn pretrage za kefir su na izuzetno visokom nivou, dok je prodaja jogurta za piće porasla za preko 15 odsto prošle godine uprkos padu prodaje drugih mlečnih proizvoda, prema podacima The Grocer-a. Čak je i Tejt Modern organizovao radionicu fermentacije početkom ove godine, cementirajući mesto kefira kao savremenog klasika.
Ali da li je fermentisani proizvod zaista umetničko delo – ili je to samo još jedan trend u oblasti velnesa?
Prvo, šta je kefir?
“Kefir je fermentisani mlečni napitak koji ima blago kiseli ukus poput jogurta. Pravi se tako što se kefirna zrnca koja sadrže dobre bakterije uvode u mleko i ostavljaju da fermentišu šećer, poznat kao laktoza, u mleku”, objašnjava dijetetičarka za kolorektalne bolesti Sofi Medlin.
A da li je kefir dobar za vaša creva?
Kao i druge namirnice koje sadrže bakterije, poznate kao probiotici, smatra se da mikrobi u kefiru mogu kolonizovati naša creva, poboljšavajući njihovo zdravlje. U studijama je pokazano da žive bakterije kefira preživljavaju u našem digestivnom traktu i stižu do creva i dalje žive.
“To ga zapravo čini jedinstvenim među fermentisanim namirnicama, jer za druge proizvode poput kimčija i kombuhe još nije pokazano da moduliraju creva. Mislimo da protein i mast u kefiru mogu zaštititi dobre bakterije dok prolaze kroz kiselo okruženje želuca”, dodaje Medlin.
Poboljšanje zdravlja creva kefirom moglo bi imati čitav niz prednosti, a Medlin objašnjava da “postoje studije koje pokazuju potencijalne koristi kefira na zatvor, zdravlje srca i zdravlje kostiju”.
Ona je takođe zadovoljna što kefir vraća mlečne proizvode u centar pažnje.
“Sa nutritivnog stanovišta, odlično je videti da se mlečni proizvodi – koji su tako dugo bili demonizovani – vraćaju kroz kefir”, kaže ona.
Ako podižete obrve zbog toga što ljudi poput profesora Spektora – koji promoviše ishranu bogatu biljkama – podržavaju mlečne proizvode, Medlin napominje:
“Kada govorimo o konzumiranju više biljaka, ne govorimo o njihovom konzumiranju uz isključivanje namirnica životinjskog porekla. Što više namirnica životinjskog porekla eliminišemo iz ishrane, to se više moramo oslanjati na dodatke ishrani da bismo podržali našu ishranu.”
Međutim, ona se ne slaže da kefir treba da bude u svemu što jedemo.
“Nema potrebe zameniti sve mlečne proizvode kefirom i ljudi ne bi trebalo da se plaše nefermentisanih mlečnih proizvoda, za koje dugoročne studije pokazuju da su vrlo dobri za nas.
Ipak, kefir je odličan u smutijima i overnight zobi, tako da može biti sjajan dodatak ili zamena za jogurt, ali neće biti tako dobar u čaju ili kafi.”
Zdravstvene koristi kefira verovatno su ono što pokreće njegov kultni status, kako raste interesovanje za velnes. Ali to nije jedini pokretač iza zajednica za fermentaciju koje se pojavljuju širom zemlje.
Ipak, budite oprezni i ne preterujte sa proizvodima bogatim bakterijama, upozorava Medlin: “Ako imate vrlo osetljiva creva, dobra ideja je da uvodite kefir po nekoliko kašičica kako biste polako kolonizovali svoja creva i izbegli probavne bolove.”
“Inače, nema problema sa eksperimentisanjem da vidite kako vam se sviđa.”
“Moj partner i ja pijemo mnogo kefira kod kuće i više volimo tradicionalne turske brendove, ali bilo koji vam se dopadne je u redu za probu. Trebalo bi da čujete blago pištanje kada ga otvorite – to je znak da su bakterije još uvek žive.”
“Ako želite da eksperimentišete kod kuće, pobrinite se da sve bude čisto i sterilno pre nego što uvedete zrnca, jer ne želite da unesete potencijalno štetne bakterije u svoj kefir,” kaže, a prenosi Metro.co.uk.
Znaci nezdravih creva:
Nadutost i/ili stomačne tegobe
Neplanirane fluktuacije težine
Umor i problemi sa spavanjem
Autoimuna stanja
Ishrana bogata šećerom i žudnja za šećerom
Iritacije kože

Tagovi:
Pročitajte još: