Iako je godinama bio nepravedno “osuđivan” i stavljan po strani, za maslac se pokazalo kako nije nezdrava namirnica te kako ne povećava rizik od pojave srčanih oboljenja.
Naučnici su otkrili kako konzumiranje jedne supene kašike maslaca dnevno ima vrlo malo uticaja na smrtnost, kako nema posebnog uticaja na kardiovaskularne bolesti i srčane udare, kao i da čak može pozitivno da utiče na redukovanje rizika oboljevanja od dijabetesa.
U jednoj od najnovijih studija o ovoj temi, istraživači sa Tufts univerziteta u Bostonu analizirali su rezultate devet studija objavljenih od 2005. godine iz 15 zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, Veliku Britaniju i druge zemlje Evrope.
U istraživanju je učestvovalo skoro 640.000 odraslih ljudi uzrasta od 44 do 71 godinu. Studija je ispratila više od 28.000 smrti, skoro 10.000 slučajeva kardiovaskularnih bolesti i skoro 24.000 dijabetesa.
Kombinujući rezultate istraživanja, naučnici su došli do zaključka kako je konzumacija dozvoljene dnevne doze maslaca (oko 14 grama) povezana sa 1 odsto većim rizikom od smrti. Konzumacija maslaca nije bila povezana sa bilo kojom vrstom kardiovaskularnih bolesti, dok su određeni podaci upućivali na to kako je konzumiranje maslaca na dnevnoj bazi bilo povezano sa četiri odsto nižim rizikom od razvijanja dijabetesa tipa 2.
Autor studije dr. Dariuš Mozaferian je istakao kako rezultati studije sugerišu da maslac ne bi trebao biti na lošem glasu, niti smatran lošom hranom.
Jedna od istražiteljki koja je učestvovala u studiji dr. Laura Pimpin kaže:
“Iako ljudi koji jedu dosta maslaca generalno vode nezdraviji život, sam maslac nije loš. Studija je pokazala kako je on negde između dve krajnosti – puno je zdraviji i bolji izbor od šećera i skroba, poput belog brašna ili krompira, ali puno lošiji izbor od nekih ulja poput ekstradevičanskog maslinovog ulja”.
Istraživači savetuju kako je, baš kao i u svemu kada je u pitanju pravilna ishrana, i u slučaju konzumacije maslaca najvažnija umerenost.
Preuzeto: Yumama.com