Da li je supa od kostiju zaista „tečno zlato” koje će vam preporoditi organizam?

Supa

Supa od kostiju trenutno uživa veliku popularnost u svetu ishrane. Na društvenim mrežama često je nazivaju „tečnim čudom“ ili „tečnim zlatom“ i tvrdi se da ublažava bolove u zglobovima, poboljšava zdravlje creva, povećava elastičnost kože i još mnogo toga. Neizostavan je deo paleo i keto ishrane, a danas postoje i suplementi na bazi supe od kostiju u kapsulama ili prahu. Čak se može pronaći i u premijum hrani za kućne ljubimce.

Ali da li zaista zaslužuje toliku pažnju? Odgovor zavisi od toga koje zdravstvene koristi očekujete – i šta mislite o naučnim istraživanjima koja tek počinju da se pojavljuju.

„Supa od kostiju je savršeno spojila drevnu tradiciju sa modernim vrednostima“, kaže Kantha Šelke, naučnica za ishranu i osnivač firme Corvus Blue LLC, koja se bavi razvojem prehrambenih proizvoda.

„Hiljadama godina, ova supa pripremljena kuvanjem kostiju bila je osnovni deo tradicionalnih ishrana širom sveta i smatrana je hranljivom i lekovitom.“

Međutim, mnoge savremene tvrdnje o zdravstvenim koristima supe od kostiju su više teorijske nego naučno dokazane, a većina studija se fokusira na pojedinačne sastojke koje ona sadrži.

„Mislim da ima više imidž superhrane nego što to zaista zaslužuje“, kaže Abbi Gelman, registrovana dijetetičarka i kuvarica iz Njujorka. „Svi žele čudotvoran napitak ili superhranu. Po mom mišljenju, to su voće i povrće, a ne supa od kostiju.“

Ipak, neke tvrdnje imaju naučnu potvrdu. Nedavna istraživanja na životinjama pokazala su da supa od kostiju ima antiinflamatorna svojstva koja mogu smanjiti simptome ulceroznog kolitisa. Takođe, studija objavljena 2024. godine u Journal of Food Science otkrila je da hijaluronan i hondroitin sulfat iz pileće supe sa povrćem usporavaju napredovanje osteoporoze u laboratorijskim eksperimentima.

Šta je zapravo supa od kostiju?

Supa od kostiju je posebna vrsta bujona, pripremljena kuvanjem kostiju govedine, jagnjetine, piletine, ćuretine ili svinjetine u vodi između 12 i 24 sata. Dobijena tečnost bogata je kolagenom, proteinima i mikronutrijentima.

Ovi nutrijenti su ključni za zdravlje. Kolagen pruža strukturu, podršku i snagu koži, mišićima, kostima i vezivnim tkivima, dok su proteini neophodni za izgradnju i regeneraciju mišića, kože i drugih tkiva, kao i za podršku imunom sistemu, regulaciju krvnog pritiska, zdravlje kostiju i kontrolu telesne mase.

„Što duže kuvate kosti i ostavljate ih u supi, dobićete više proteina i kolagena iz njih“, kaže Džulija Zumpano, dijetetičarka iz Cleveland Clinic Center for Human Nutrition.

Kada su u pitanju mikronutrijenti, supa od kostiju sadrži aminokiseline (koje su gradivni blokovi proteina), kao i kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor, gvožđe, selen, vitamin A i neke B vitamine, dodaje Zumpano.

Svi ovi minerali i vitamini su važni za zdravlje i brojne funkcije organizma – ali njihov tačan sadržaj zavisi od vrste supe koju konzumirate.

„Zavisi od toga šta još kuvate u supi – začina, povrća ili biljaka koje mogu poboljšati ukus – kao i od tipa kostiju i dužine kuvanja“, objašnjava ona.

Supa od kostiju je takođe niskokalorična – obično ima između 50 i 80 kalorija po porciji, od čega većinu čini protein, kaže Gelman.

Potencijalne zdravstvene koristi supe od kostiju

Postoje razlozi da se veruje da konzumacija supe od kostiju može pomoći zdravlju creva i crevne flore tako što štiti crevnu barijeru i poboljšava integritet creva, kažu stručnjaci.

„Sluzokoža creva pomaže varenju, ali se vremenom može oslabiti i dovesti do sindroma propustljivih creva“, objašnjava Zumpano.

Osim toga, redovna konzumacija supe od kostiju može umiriti stomačne tegobe i pomoći u borbi protiv upala, dodaje ona.

Neki minerali iz supe od kostiju – poput magnezijuma, gvožđa i selena – mogu doprineti jačanju imuniteta, zajedno sa aminokiselinama poput arginina i glutamata. „Ako želite da podržite svoj imuni sistem tokom zime, ovo može biti korisno“, kaže Gelman.

Osim toga, konzumacija supe od kostiju „može pomoći kod grčeva u mišićima zbog elektrolita koje sadrži, kao i kod funkcije nerava i mišića“, dodaje Zumpano.

„Takođe može pomoći kod bolova u zglobovima. Kako starimo, naši zglobovi gube elastičnost. Kolagen iz supe od kostiju pomaže da se ta elastičnost delimično obnovi.“

Ipak, postavlja se pitanje koliko zapravo kolagen iz supe doprinosi obnovi kolagena u telu. „Supa od kostiju prirodno je bogata kolagenom, ali naučni dokazi su ograničeni kada je u pitanju direktan uticaj unosa kolagena na povećanje proizvodnje sopstvenog kolagena u organizmu“, kaže Šelke, a prenosi National Geographic.

U stvari, u studiji iz 2019. u Međunarodnom časopisu za sportsku ishranu i metabolizam vežbanja, istraživači su analizirali komercijalno i laboratorijski pripremljene uzorke i otkrili da je malo verovatno da će koštani bujon obezbediti dovoljne koncentracije prekursora kolagena – u obliku specifičnih aminokiselina – da podrže sintezu kolagena u različitim tkivima ljudskog tela.

Uprkos ovim upozorenjima, konzumiranje čorbe od kostiju spada u kategoriju ne može da naškodi i može pomoći. „Ne postoji niko ko ne bi imao koristi od toga, s obzirom na to da se većina nas bori protiv nekog oblika upale“, kaže Zumpano.

Tagovi:
Pročitajte još: