fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Da li od voća postajemo kiseli?

Mnogi ljudi pogrešno pretpostavljaju da će šećer iz voća i posebno kiselina u „kiselom voću“, zakiseliti telo. Hemija varenja pokazuje da ovo nije slučaj. Sadržaj minerala u nekoj hrani je glavni određujući faktor da li će hrana stvoriti baznu ili kiselu sredinu u telu.

Ako neka hrana ima više kiselih minerala, kao što ih ima meso i većina orašastih plodova i semenki, ta hrana će nakon varenja izazvati kiselu reakciju u telu, pa se za tu hranu kaže da stvara kiselu sredinu.
Kako većina voća, uključujući i kiselo voće, sadrži pre svega bazne minerale, može se sa pouzdanjem reći da voće stvara baznu sredinu u telu. Voće možda ne stvara toliko baznu sredinu kao zeleniš, ali reputacija voća da stvara kiselu sredinu u telu je neosnovana. 
Većina naših telesnih tečnosti i ćelija zahteva sredinu od neutralne do slabo bazne (pH vrednost u razmaku od malo ispod 7 do malo preko 7) da bi bile zdrave. Po svojoj strukturi, čak i ako živimo i jedemo veoma zdravo, naše ćelije imaju tendenciju da se zakisele zbog uobičajnih, dnevnih aktivnosti i stresa. Priroda je u svojoj beskrajnoj mudrosti uredila da naša prirodna ishrana bude sačinjena od baznog voća i povrća kako bismo neutralisali stvorene kiseline.    
       Ako velika većina naše hrane stvara baznu sredinu, možemo lako živeti u ravnoteži, ili homeostazi. (Meditacija, joga, biofidbek i lagano vežbanje mogu donekle smanjiti zakiseljenost, ali nije dokazano da zapravo stvaraju baznu sredinu.) U svakom slučaju, ako preplavimo naša tela neprirodnim izvorima kiselosti, nema te količine voća i povrća koji mogu pomoći. Koje vrste aktivnosti i radnji stvaraju kod nas kiselu sredinu?
•    Konzumacija kuvane hrane, termički obrađenih masti, hrane životinjskog porekla, žitarica (kuvanih ili presnih) ili više od male količine orašastih plodova ili semenki. 
•    Konzumcija loše kombinovane hrane, bilo da je kuvana ili presna.
•    Pušenje ili uzimanje bilo kakvih droga ili stimulansa, uključujući kofein.   
•    Pijenje alkohola, gaziranih pića, kafe ili čaja.
•    Nedostatak vežbanja, nedovoljno odmora i spavanja.   
•    Neprekidan stres, ljutnja, strah ili druge negativne emocije.
        Umesto da eliminišu nezdravu hranu i praksu iz svojih života, neki ljudi postaju plen prodavaca koji tvrde da ceđenje zeleniša ili trava ili konzumiranje visokokoncentrisane „superhrane“ u obliku praha, može stvoriti dovoljno koncentrisane baznosti da neutrališe kiselu sredinu u telu. Međutim, ceđeni sokovi i superhrana, necelovita hrana koja ne odgovara našoj biološkoj adaptaciji (uprkos marketingu koji tvrdi suprotno), služi samo da stvori još veću neravnotežu. Jedino zdrav životni stil stvara zdravlje… ne postoji prečica.

Preuzeto: Zdravahrana.com

Tagovi:
Pročitajte još: