Nova studija istraživala je navike dece kada je ishrana u pitanju i pokazala da neke namirnice utiču na razvoj mozga i bolje rezultate u školi.
Studija, u kojoj je učestvovalo 500 dece uzrasta od 9 do 11 godina, je pokazala da deca koja konzumiraju ribu makar jednom nedeljno, imaju viši IQ za 5% za razliku od onih koji ne jedu ribu. Uz to, ova deca pokazala su bolje rezultate u kognitivnim testovima, a i celokupno zdravlje bilo im je poboljšano.
Kako se veruje, tajna se krije u omega 3 masnih kiselinama kojima je riblje meso obiluj, a koje utiču na funkcije u samom mozgu. Deca koja su jela ribu su, uz bolje verbalne i neverbalne veštine, bolje rezultate na IQ testovima za oko 4,8%, a pokazala da imaju bolji kvalitet sna, jer su se manje puta budila u toku noći i nisu bila umorna preko dana.
Deci do 4 godine, preporučuje se da jedu jedno do dva riblja obroka nedeljno, deci od 8 do 19 godina preporučuju se tri obroka nedeljno, dok deci od 11 godina pa nadalje i do 4 riblja jela nedeljno.
Preuzeto: edukacija.rs