Search
Close this search box.

Da li sažvaćete hranu barem 20 puta dok jedete? Stručnjaci kažu da je to veoma bitno, evo zbog čega

Zvakanje

Stručnjaci ističu da je veoma bitno da hrnau sažvaćete dovoljan broj puta kako ne biste imali probleme sa probavom.

Međutim, većina ljudi jede “s nogu” i na brzinu, te je ne sažvaće kako treba, pri čemu dolazi do unošenja velike količine vazduha.

Nadimanje stomaka i problem sa probavom mogu uticati na mentalno zdravlje i opšte blagostanje organizma. Mnoga istraživanja su pokazala da uticaj mikroba u našim crevima može imati tesnu vezu sa raspoloženjem, zdravljem, imunitetom i težinom. Stručnjaci savetuju da se treba pridržavati nekih osnovnih pravila kako bismo izbegli te neprijatne situacije.

Žvaćite 20 puta

Varenje počinje u ustima i trebalo bi uživati u svakom zalogaju, smatraju stručnjaci i preporučuju da hranu sažvaćemo i do 20 puta. Prebrzo jedenje može dovesti do lošeg varenja jer telo nema vremena da svari hranu.

Primenite joga pozu

oga poza nežno i stimulativno pritiska stomak kako bi oslobodila napetost. Lezite na leđa savijte i zagrlite jedno po jedno koleno pritiskajući ih uz grudi. Dišite ravnomerno i zadržite 5 do 10 udisaja, a zatim nežno ljuljajte telo s jedne na drugu stranu. Zatim se uspravite i opustite se.

Jedite kurkumu

Nutricionistkinja Melani Dikson za britanski “San” otkriva kako konzumiranje kurkume, koja ima antiinflamatorna svojstva, može umiriti problematična creva i ublažiti nadimanje. Najjednostavniji napitak možete pripremiti tako što u malu šolju mleka sipate kašičicu putera, kašičicu mlevenog đumbira i 1/4 kašičice kurkume. To sve umutiti u blender dok ne postane glatko. Zatim sipati u šerpicu, prokuvati i poslužiti toplo. Po želji možete dodati i med.

Krastavac kao užina

Male krastavce čuvajte u frižideru jer će poslužiti kao sjajna užina ili međuobrok, a zbog toga što sadrže kvercetin, flavonoidni antioksidans, smanjiće nadimanje i gasove.

Tagovi:
Pročitajte još: