Za sam doček se dobro jelo, a ništa nije bilo bolje ni juče, kada su svi grickali ostatke praznične trpeze. Zato i ne čudi što su se ljudi jutros probudili sa težinom u stomaku.
Verovatno ni danas neće biti kraj tog “grickanja”, a tu je i Božić koji stiže za nekoliko dana, kada ćemo ponovo nastaviti sa prejedanjem.
Naš sistem za varenje je preopterećen, zbog čega osećamo tromost, pospanost i nelagodnost u stomaku.
Nutricionistkinja Marija Rapajić, kada je jednom prilikom gostovala u emisiji na Javnom servisu, dala je savete o tome kako se ponašati posle obilnih prazničnih obroka i da li su gazirana pića ili soda bikarbona zaista dobra rešenja.
Šta raditi ako ste se prejeli?
Prema rečima nutricionistkinje, povremeno prejedanje, poput onog tokom novogodišnje večeri ili božićnog ručka, nije ozbiljan problem ako se već narednog dana vratimo uobičajenim obrocima i uravnoteženoj ishrani.
Žene sa umereno aktivnim načinom života bi trebalo da unose oko 2.000 kalorija dnevno. Muškarcima je, generalno, potrebno više kalorija, odnosno oko 2.600 kako bi ostvarili sve svoje potrebe za unosom hranljivih materija. Na ove brojke mogu da utiču i neke druge stvari, poput toga koliko godina imate, kao i koliko često vežbate.
Da biste uneli 2.000 kalorija dnevno, trebalo bi da ih rasporedite na tri obroka i dve užine. Tako bi doručak, ručak i večera trebalo da sadrže po 500 kalorija, a dve užine po 250 kalorija.
Čak i ako se držimo tog plana, mnogi od nas često premaše broj propisanih kalorija, naročito tokom praznika i u sličnim prilikama.
Ukoliko su posebne prilike jedini trenuci kada preterate, nema potrebe da se brinete, sudeći prema nutricionisti, Kristen Smit.
– Nekoliko visokokaloričnih obroka neće napraviti nikakvu bitnu razliku u vašoj težini, niti će biti loši po vaše zdravlje. Vaš želudac je elastičan organ. Ipak, često ćete osetiti neprijatne simptome kada se prejedete – kaže Kristen.
– Zato što svoj želudac rastežete preko njegovog uobičajenog kapaciteta, može se javiti bol u stomaku, nadimanje, probavne smetnje ili mučnina – kaže Smit.
Takođe možete imati kiselinu kada vaš naduti stomak vrši pritisak na sfinkter koji razdvaja želudac i jednjak.
Da li su soda bikarbona ili gazirano piće dobra opcija?
Gazirana pića, zbog sode koju sadrže, mogu privremeno delovati kao da ubrzavaju varenje, ali zapravo ne pomažu. Za naš želudac to je kao kada prospete nešto masno i dodate kiselinu – deo će se rastvoriti, ali talog ostaje, naglašava Marija Rapajić.
Slično važi i za sodu bikarbonu rastvorenu u vodi. Iako može privremeno ublažiti osećaj nelagodnosti, ovakav pristup ne rešava problem i može dovesti do taloženja toksina u organizmu.
Zdravija rešenja za brže varenje
Ako želite da pomognete svom sistemu za varenje, nutricionistkinja savetuje prirodnije pristupe.
“Bolje je popiti čašicu gorkog biljnog pića, poput likera sa lekovitim travama, jer ono pomaže da se hrana razgradi prirodnim putem”, poručuje ona.
Uz to, preporučuje se lagana šetnja nakon obroka, konzumacija tople vode ili čaja bez šećera, kao i povratak umerenim obrocima kako bi se organizam brzo vratio u balans.