Stara legenda kaže da su nekada ljudi verovali se da postoje tri magična drveta: hrast, tisa i dren, zapravo, verovalo se da drvo drena štiti porodicu i donosi dugovečnost i zdravlje.
Zato ste sigurno čuli za izreku ,,Zdrav ko dren“, koja dobro zdravlje poredi sa biljkom čija su lekovita svojstva poznata od davnina.
Stari Grci su još pre 7.000 godina koristili biljku Cornus mas i zbog ploda za ishranu, ali i zbog tvrdog drveta za pravljanje alata, a stari Rimljani pravili su od njega koplje.
Postoji nekoliko naziva za dren – drinika, drenjula, drenjak, drina…, i sasvim je svejedno koje ime koristite, važno je znati koliko su zdravi crveni plodovi biljke koja raste po suvim i sunčanim podlogama i kamenitim delovima listopadnih šuma.
Sazreva od jula do oktobra u zavisnosti od nadmorske visine i klime, tako da još možete da ga nađete na pijacama.
Dren je zdrav ceo: od korena pa sve do lista i ploda – za pravljenje čajeva i sokova.
Dren je efikasan u lečenju mnogih bolesti kao što su: anemija, boginje, bolesti bubrega, dijabetes, hemoroidi, upala grla, dobar je za zarastanje rana.
Plod drena sadrži antioksidanse koji štite od slobodnih radikala. Pomaže i kod tegoba sa crevima kao što su: upala debelog creva, bolest probavnog trakta, dijareja.
Izuzetno je bogat taninom, pektinom i organskim kiselinama.
Sadrži dvaput više vitamina C nego pomorandža i limun.
Čaj od drena bio je veoma cenjen jer bi ga ranije ljudi koristili pred zimmu kako bi ojačali imunitet i sprečili razne bolesti.
Jača zidove krvnih sudova i kapilara, pa se koristi kod otoka nogu, venske insuficijencije. Bobice se takođe često preporučuju osobama koje pate od glavobolje.
Čaj od drena
Šta da pripremite:
250 g bobica drena
120 ml vode
1 kašičica meda
Kako da spremite čaj:
Bobice drena prelijte vodom pa gnječilicom za pire krompir izgnječite. Nalijte još malo vode pa procedite u bokal. Pijte zaslađeno kašičicom meda.