Ovo egzotično voće, koje potiče iz planinskih regiona tropskih delova Južne Amerike, ne samo da je neobično ukusno, već i veoma zdravo. Inka bobice, slično kao i peruanske bobice (jagode) su sitno voće sjajne narandžasto-žute boje, koja postaje bronzano-narandžasta kada se bobice osuše. Ukus ovih bobica je jedinstven: sladak, sa blagom primesom kiselog.
Koristi za zdravlje
Inka bobice su južnoamerička superhrana. Nedavna istraživanja su pokazala da inka bobice imaju više antioksidanasa od godži bobica i drugog suvog voća. Suve inka bobice su bogate vlaknima (19g vlakana u 100g voća, ili 8g u 1/4 šolje – 45g). Još važnije od količine vlakana je to što inka bobice sadrže rastvorljiva vlakna važna za kontrolu apetita i snižavanje holesterola. Takođe, sadrže i brojne druge hranljive sastojke kao što su vitamin C, kalijum i fosfor (prirodno imaju nizak sadržaj natrijuma – manje od 1mg).
Kako jesti inka bobice
Inka bobice se najčešće jedu u obliku suvog voća. Možete ih jesti samostalno, ili pomešane sa drugim voćem u salatama. Dodajte ih žitaricama koje pripremate za doručak, kako biste povećali količinu antioksidanasa, ili ih poslužite uz tanjir sa sirom, a možete ih i grickati za užinu. Ove bobice možete preliti rastopljenom crnom čokoladom (sa kojom se odlično slažu), ili koristiti kao sastojak u kolačima (mafini, biskviti, voćni hleb, energetske štanglice…). Od njih se pravi i džem. Suve inka bobice se ne lepe, kao ostalo suvo voće.
Recept za vas
Začinjeni kuskus sa inka bobicama
Za 6 osoba, potrebno je: 2 šolje kuskusa, 1 šolja inka bobica, 2 kašike maslinovog ulja, 1 crni luk, iseckan, 2 kašičice mlevenog kumina, 1 1/2 kašičica mlevenog semena korijandera, 1 kašičica cimeta u prahu, 250g batata isečenog na kockice, 1 tikivca isečena na kockice, izmrvljena zrna crnog bibera, po želji, 1/4 šolje iseckanih listova korijandera.
Priprema
U veću vatrostalnu činiju sipajte kuskus i inka bobice i prelijte vrelom vodom (tako da voda pokrije sastojke u činiji). Pokrijte plastičnom folijom. Zagrejte 1 kašiku ulja i propržite luk (da dobije svetlozlatnu boju). Dodajte začine i pržite 1-2 minuta, pa sklonite sa vatre. Grilujte batat i tikvicu, pa ih držite na toplom do služenja. Dodajte preostalo ulje u kuskus sa inka bobicama, dodajte začine i grilovano povrće, promešajte, pobiberite i prebacite u činiju za serviranje, pa ukrasite listovima korijandera.
Preuzeto: Zdravahrana.com