Efekata po zdravlje, ovaj južnoafrički crvenkasti čaj, pun antioksidanata, dostojna je konkurencija zelenom čaju. Istraživanja su pokazala da godi zdravlju, što uključuje i smanjenje rizika od srčanih oboljenja i usporavanje starenja.
Roibos (ili roiboš) čaj je bogat izvor cinka, alfa-hidroksi kiseline, mangana i prirodnog fluora, a i magnezijuma, koji je bitan za nervni sistem. Za razliku od zelenog čaja, ovaj biljni napitak ne sadrži kofein, pa ga mogu piti i mala deca i trudnice. On čak pokazuje antispazmodične efekte, pa ga to čini pogodnim da se daje deci koja pate od kolika. Ne sadrži ni oksalnu kiselinu, pa je bezbedan i za one koji pate od kamena u bubregu.
Stručnjaci tvrde da ovaj čaj ima antimutagena, antikarcinogena, antiinflamatorna i antivirusna svojstva. Bogatstvo kvercetinom (koji se smatra jednim od najjačih antioksidanasa) je glavni adut koji čini rooibos čaj tako zdravim. Osim kvercetina, roibos sadrži i dva manje poznata i relativno retka antioksidansa, aspalatin i notofagin. Stručnjaci tvrde da ovi antioksidansi imaju sposobnost da opuštaju nerve, kao i potencijal da smanje rizik od Alchajmerove bolesti.
Interesantno je da roibos čaj pomaže i kod poremećaja digestivnog sistema kao što su gorušica, čir i zatvor. Njegovo smirujuće delovanje na nervni sistem čini ga idealnim napitkom za one koji pate od nervne razdražljivosti, nesanice, glavobolja, poremećaja sna, visokog krvnog pritiska, pa čak i blage ili umerene depresije. A neka istraživanja ukazuju da ovaj čaj pomaže i kod kožnih problema kao što su ekcemi, osipi i drugi oblici iritacije. Stučnjaci takođe ukazuju da je roibos efikasan u ublažavanju astme, polenske groznice, sipnje i alergijskog kašlja.
Zaista, dovoljno razloga da dodate ovaj čaj svojoj kolekciji koju već držite u kuhinjskom ormariću!
Preuzeto: Zdravahrana.com