Srpske vanilice proglašene su za najukusnije sitne kolače na svetu. Recept svoje bake je na takmičenje, koje je realizovano još 2015. godine, poslala Aleksandra (QueenSashy).
Evo recepta koji je ovim divnim kolačićima doneo titulu.
Za 60 vanilica!
Sastojci:
-200 grama šećera u prahu
-1 mahuna vanile isečena na komadiće
-300 grama masti
-250 grama grama kristal šećera
-1 jaje
-2 žumanca
-sok jednog limuna
-1 kašičica fino rendane limunove korice
-50 grama mlevenih oraha
-600 grama brašna
-džem od šipaka ili kajsija
Priprema:
Nekoliko dana pre pravljenja kolačića, pomešajte šećer u prahu sa isečenom mahunom vanile i zatvorite u kutiju sa poklopcem. Tako ćete dobiti vanilin šećer. U činiji izmiksajte mast sa kristal šećerom, dok ne dobijete krem. Umutite jaje, žumanca, limunov sok i limunovu koricu. Dodajte orahe i brašno, i mutite dok ne dobijete ujednačeno testo. Pokrijte ga i hladite u frižideru barem tri sata ili tokom noći.
Ugrejte rernu na 160 stepeni-ukoliko ima ventilator ili 180 ako je reč o običnoj rerni.
Stavite testo na dobro pobrašnjenu radnu površinu i razvaljajte na debljinu od oko pola centimetra.
Obložite dva pleha papirom za pečenje i uz pomoć male modle vadite vanilice i ređajte ih razmaknute u plehove.
Pecite ih oko 12 minuta, tako da ostanu bele i pustite da se ohlade na tepsiji oko pet minuta. Zatim prebacite na rešetku ili ravnu površinu, dok se potpuno ne ohlade.
Uživajte!