Da se ne zaboravi

Povodom obeležavanja 20 godina od NATO agresije na našu zemlju, u ponedeljak 25. marta u Velikoj sali Skupštine grada Sombora održana je tribina pod sloganom „Da se ne zaboravi“ i predstavljanje knjige ratnog dnevnika „Smena“ potpukovnika Đorđa S. Aničića, zamenika komandanta trećeg raketnog diviziona PVO.

Na tribini su govorili starešine koji su bili članovi borbene posluge koja je u noći 27. marta 1999. godine oborila američki stelt avion F 117 – zastavnik Dragan Matić, operator ručnog praćenja, zastavnik Đorđe Maletić, komandir elektroenergetskog odeljenja, kao i potpukovnik Đorđe Aničić, zamenik komandanta Trećeg raketnog diviziona, koji je i autor knjige „Smena“. Oni su članovi i osnivači udruženja „Slobodno nebo Srbije“ koje okuplja pripadnike ratne jedinice Trećeg raketnog diviziona PVO, najuspešnije jedinice čuvene u čitavom svetu jer su oborili F 117 nevidljivi avion „stelt“ tehnologije.

Učesnike tribine i prisutne građane u ime grada Sombora pozdravio je zamenik gradonačelnice Antonio Ratković koji se zahvalio gostima što su svojim prisustvom uveličali ovu tribinu i prisetio se kako se kao dvanaestogodišnjak obradovao kada je čuo vest da je oboren jedan neprijateljski avion.

Za vreme NATO-agresije 1999. godine potpukovnik Aničić se nalazio na mestu zamenika komandanta čuvenog Trećeg raketnog diviziona protivvazdušne odbrane, a u borbenom radu rukovaoc gađanja u borbenoj posluzi na raketnom sistemu S-125M “NEVA” (SA-3 Goa), koji je ušao u istoriju našeg i svetskog ratovanja oborivši “stelt” avion F-117A i F-16CG i prema svim pokazateljima i strategijski bombarder B-2A najskuplji avion na svetu . Zahvaljujući tome 250. raketna brigada PVO je posle rata odlikovana Ordenom “Narodnog heroja” od strane predsedništva SRJ.

Obraćajući se prisutnima potpukovnik Aničić je istakao da ova knjiga sadrži razmišljanja u borbenim situacijama, kada se život dovodi u pitanje, ali i druge momente koji su posebno vredni i treba da budu upamćeni.

„Ova knjiga je svojevrsni ratni dnevnik Trećeg diviziona 250. raketne brigade Protivvazdušne odbrane Vojske Jugoslavije. Knjiga prati ratni put Trećeg raketnog diviziona i beleži moja razmišljanja, borbene radnje, osećanja, taj osećaj kad ste uvedeni u rat sa najmoćnijim zemljama sveta, ostavljeni sami bez i jednog saveznika. To je jedan realan zapis iz raketne stanice“, rekao je Aničić.

On je istakao da su u knjizi oslikani njegovi ratni drugovi, odnos pretpostavljenih komandi, šta je i ko komandovao, sa čime su se sretali na terenu i kako izgledaju naleti NATO avijacije.

„U knjizi se nalazi živa reč i zapis iz ratne jedinice, što je vrlo dragoceno, a sve je zapisano u realnom vremenu“, kaže Aničić.

U knjizi su detaljno opisani svi događaji tokom 78 ratnih dana jedinice.

Zastavnik prve klase Dragan Matić kaže da ova knjiga nije ugledala svetlo dana, zasigurno bi se i dalje vrtela priča da je bila modifikacija sistema pomoću koje je oboren američki stelt i da im nikada nije bio cilj da ubiju pilota, već samo da obore avion.

– To nije tačno, to je odraz borbenog rada posluge i izuzetne uvežbanosti svih u kabini, jedina modifikacija je selotejp kojim je zalepljen prostor između mojih nogu i radara – kaže Matić i dodaje da im nikada nije bio cilj da ubiju pilota, već samo da obore avion.

Treći divizion bio je jedan od osam diviziona 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije koji jedini nije pretrpeo gubitke u ljudstvu i tehnici tokom NATO agresije, iako su gađani 23 puta.

Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću

Be the first to comment

Leave a Reply