Potrebni sastojci:
- 5 kg paprike
- 4-5 šargarepa
- 1 vezica peršunovog lista
- 2 glavice belog luka
- 3 l vode
- 1 l sirćeta
- 150 g soli
- 50 g šećera
- 500 ml ulja
- 1 kesica konzervansa
- 1 kesica vinobrana
Priprema:
Paprike oprati i očistiti od drški i semena. U dublju šerpu sipati vodu, sirće, so, šećer, ulje, konzervans, vinobran i staviti da se kuva do ključanja. Nakon toga, paprike staviti u vodu da ogresne ako je potrebno bariti ih iz više puta. Sačekati da smesa provri i bariti ih minut dva. Povrće vaditi rešetkastom špatulom u drugu posudu. Sitno iseckati beli luk i peršunov list, a šargarepu očistiti i iseći na kolutove. U čiste, sterilizovane tegle ređati paprike, malo šargarepe, te posuti sa usitnjenim belim lukom i seckanim peršunovim listom. Ređati dok ne napunite teglu, pa preliti sa tečnošću u kojoj smo barili paprike. Odložiti na tamno i hladno mesto do upotrebe.
Savet:
Možete koristiti babure, šilje ili već papriku po svom izboru, bolje sitnije da bi se lepše složile.