Naučnici su sproveli studiju u kojoj su proučavali podatke od skoro 150 hiljada mladih ljudi širom sveta, uzrasta od 10-17 godina. Ispostavilo se da ako deca preskaču doručak, imaju niži nivo zadovoljstva, neraspoloženiji su u poređenju sa onima koji redovno jedu ujutru.
Rezultati rada objavljeni su u časopisu BMC Nutrition Journal. Istraživači sa Univerziteta Engleske i Universidad de las Americas.
Učesnici koji su doručkovali svaki dan davali su najbolje ocene za to koliko su zadovoljni i srećni od ujutru. Najniža stopa je zabeležena kod onih koji nikada nisu doručkovali. Bilo je prethodnih studija koje su pokazale da tinejdžeri koji ne doručkuju imaju veći nivo anksioznosti, stresa i depresije.
Zašto je jutarnji obrok važan?
Stručnjaci su to pripisali činjenici da pun doručak obezbeđuje neophodnu energiju i sve hranljive materije potrebne za kognitivno funkcionisanje. Takođe pomaže u poboljšanju koncentracije, pamćenja i sposobnosti učenja. Važnu ulogu igra i kombinacija vitamina i minerala koji ulaze u organizam hranom ujutru. Njihov nedostatak može negativno da utiče na stanje celog tela.