Dečije rođendanske proslave

Ali, u toku leta većina drugara ode na more ili kod bake i deke, pa se može desiti da se rođendan proslavi u krugu najuže porodice ili na letovanju. Zbog toga mnogi  roditelje organizuju proslavu rođendana svog deteta pre nego što se završi škola, ili u septembru, kada se društvo ponovo sakupi.

Roditelji s godinama mehanični prave i proslavljaju dečije rođendane. Dečiji rođendani se trebaju proslavljati onda kada i oni stvarno jesu. Možda letnji rođendani pružaju više mogućnosti pa zašto ih onda ne bi slavili tada kada zaista i jesu.

Za decu nema smisla proslavljati rođendane onda kada im nije vreme ili su već prošli. Prvo, svi se moraju ponašati kao da je pravi rođendan, a upravo tako se gubi osećaj radosti. Deci je bitna žurka i torta,a slavljeniku da dobije što više poklona i da su svi veseli. Ali u takvim situacijama dolazi do nedostatka radosti, pošto svi moraju biti kobajagi veseli i “glumiti”.

images (2)

Kada dođe dan pravog rođendana, dete očekuje opet da mu se kupi nešto za poklon, pa opravdavanja poput  “dobio si već poklone za rođendan”, ne prolaze. U detetovoj glavi je taj dan – rođendan, i roditelj onda pravi grešku kupujući nešto simbolično samo da skine to pitanje sa dnevnog reda.

Svaki datum je dobar i svaki rođendan je samo tada u godini, i ne može se premestiti.

Jedne godine to može da bude na selu sa društvom, druge godine sa društvom na moru, planini, u samom dvorištu ili ne nekoj livadi i slično. Koliko različitih mogućnosti ima rođendan koji se slavi leti. Možda je ponekad dobro promeniti i ambijent proslave rođendana, a ne samo animatore.

 

Piše: Vanja

 

Be the first to comment

Leave a Reply